Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Rusta dig för vabruari

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Vintern kan vara en hård tid. Ilskna bakterier och virus gör att vi människor drabbas av både förkylningar och magsjuka. Många småbarnsföräldrar upplever under denna tid en känsla av att inte räcka till, både för sina barn och för sin arbetsplats.

Tvätta händerna.

I februari och mars varje år brukar föräldrar i kommunen ta ut mellan 8 000 och 10 000 VAB-dagar per månad, enligt statistik från Försäkringskassan. En liknande topp kan även ses i antalet uttagna sjukdagar för anställda inom Borås Stad.

Det innebär stora samhällsekonomiska kostnader och det påverkar många arbetsgivare. Därför genomförs nu en kampanj ”Löddra mera” i Borås för att minska smittspridningen och minska uttaget av VAB-dagar.

– Barn i förskoleåldern är ofta sjuka, därför är det viktigt att arbeta aktivt med att undvika onödig smittspridning och minska antalet infektionssjukdomar. Färre sjukdomsfall leder till mindre efterfrågan på antibiotika, vilket är en viktig del i kampen mot antibiotikaresistenta bakterier, säger Kajsa Lundqvist, hygiensjuksköterska, Västra Götalandsregionen.

Har barnet eller du själv blivit smittad och sjuk, finns det bara en sak att göra; stanna hemma tills ni är helt friska igen. Då undviker ni att sprida smittan vidare. Men innan dess finns det ett väldigt enkelt råd att följa för att minska risken för att över huvud taget bli smittad:

– Löddra mera! Tvätta alltid händerna med tvål innan du äter och efter varje toalettbesök, säger Lovisa Larsson Allansson och Jolin Sewén, folkhälsosamordnare i Borås Stad.

Uppmärksamhetskampanjen startar i dag och pågår till slutet av mars. Den är ett samarbete mellan Borås Stad, Västra Götalandsregionen och Navet i Borås.

d

Mer om hur du kan rusta dig för vabruari

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2017-01-16] Rusta dig för vabruari

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol