Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Högtalare

Sidas jämställdhetsexpert invigde fotoutställning om papparollen

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Att belysa och utveckla papparollen i olika länder är en viktig del av det globala jämställdhetsarbetet. Det sa Sidas jämställdhetsexpert Lena Karlsson när hon på torsdagen invigde fotoutställningen Zambian Dads på Kulturhuset.

Gänget bakom utställningen. 

Sidas jämställdhetsexpert Lena Karlsson (till höger) var på plats för att inviga utställningen.

Vad innebär det att vara pappa idag? Fotoutställningen Zambian Dads lyfter fram zambiska män som väljer att ta en aktiv del i sina barns liv och bygga en nära relation med dem. Fotografen Izla Bethdavid Boltena har i bild fångat vardagen hos pappor i Zambia, tillsammans med berättelser om vad faderskapet betyder för dem.

Vardagen för en pappa i Zambia kan visserligen se annorlunda ut än för en pappa i Sverige men likheterna finns där med, som utmaningarna man kan känna i att hinna fixa mat, tvätta, byta, trösta, finnas till hands och vara närvarande.

Zambian Dads är inspirerad av Johan Bävmans fotoutställning Swedish Dads. Där porträtteras svenska män som valt att stanna hemma med sina barn och de berättar om vad upplevelsen har gett dem och hur deras förhållande till både deras partner och deras barn har förändrats som resultat.

Båda utställningarna finns nu att beskåda på Kulturhuset fram till 22 september.

- Bilderna visar hur engagerade pappor bidrar till ökad jämställdhet, sa Sidas jämställdhetsexpert Lena Karlsson under invigningen. Då män tar mer ansvar för barn och hushåll presterar barnen bättre i skolan, kvinnor kommer lättare ut på arbetsmarknaden och mäns mentala hälsa förbättras. Det handlar om att förändra traditionella värderingar och könsroller för att skapa mer jämställda samhällen, som i sin tur leder till minskad fattigdom.

Fotoutställningarna visas som en del av Globala Borås 2019. Globala Borås är ett kommunikationsprojekt som är initierat av Sida där Borås Stad och Borås Energi och Miljö samarbetar i olika lokala aktiviteter. Projektets syfte är att lyfta FN:s globala mål och visa vad som görs på det lokala planet.

En av utställningsytorna på Utblick. 

Från idag och en månad framåt visas Izla Bethdavids bilder om zambiska pappor på Utblick utanför Kulturhuset.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-08-22] Sidas jämställdhetsexpert invigde fotoutställning om papparollen

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol