Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Sju gymnasieskolor har genomfört skolval till Europaparlamentet

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

23 april-7 maj arrangerades skolval i Borås. Sju gymnasieskolor deltog och av sammanlagt 3 419 elever röstade 775 stycken. Det ger ett valdeltagande på 22,7 procent.

Syftet med skolvalet är att ge gymnasieelever en praktisk erfarenhet av hur det fungerar att rösta. Alla gymnasieelever fick möjlighet att delta, även de som inte har rösträtt i valet till Europaparlamentet 2019. Tanken var att de ändå kan informera närstående eller få en erfarenhet till kommande val.

Sju av kommunens gymnasieskolor deltog i skolvalet. Fler gymnasieskolor fick frågan om att delta men avböjde. Almåsgymnasiet, Borås praktiska gymnasium, Drottning Blankas gymnasium, LBS kreativa gymnasium, Realgymnasiet, Sven Eriksonsgymnasiet och Viskastrandsgymnasiet deltog. Av 3 419 elever röstade 775, sammantaget gav det ett valdeltagande på 22,7 procent.

Anledningen till det relativt låga valdeltagandet kan vara faktorer som att eleverna hade praktik och att valet inte pågick under en längre period. Vissa gymnasieskolor har flera praktiska utbildningar som fick ett bortfall på grund av praktik. På varje skola anordnades ett tillfälle där eleverna kunde rösta.

För att få ett högre valdeltagande skulle röstningen behöva vara öppen längre eller finnas på samma skola flera dagar.

- Det var ändå närmare 800 elever som fick praktisk erfarenhet av hur valet går till och det ser vi som positivt, säger Ludvig Ahlstrand, projektsamordnare på Valnämndens kansli. Det är viktigt att vi arbetar med detta kontinuerligt och inte bara anordnar skolval till de allmänna valen.

Diagram över resultatet av gymnasieskolornas val till Europaparlamentet.

Så här röstade de sju deltagande gymnasieskolorna i skolvalet till Europaparlamentet.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-05-22] Sju gymnasieskolor har genomfört skolval till Europaparlamentet

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol