Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Skogsgläntans förskola firade 50 år

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

För 50 år sedan, i april 1971, slog Skogsgläntas förskola i Gånghester upp dörrarna för första gången. Den då helt nybyggda förskolan hade tre avdelningar samt deltidsförskola för sexåringar och fritidshem.

Torsdag den 15 april ordnade förskolan ett corona-anpassat 50-årsfirande i liten skala. Några som deltog i firandet var Stina Rydin, förskolans dåvarande rektor, och Anne-Marie ”Missan” Magni, som arbetat på förskolan sedan starten.

– Det var fantastiskt att få möjlighet att vara med och forma en helt ny förskola, berättar Stina Rydin. Jag fick möjlighet att påverka allt från gardiner till utemiljön.

Stina berättar också att arbetet som rektor som såg annorlunda ut då jämfört med idag.

– På den tiden skötte jag allt som hade med förskolan att göra. Det handlade exempelvis om att planera allt arbete gällande ekonomi, personalarbete, matlagning, matsedel och ordna med inköp, pedagogisk verksamhet, hantera kö och placera barn.

Stina Rydin berättar också att när förskolan startades skedde all betalning kontant.

– Varje fredag mötte jag upp föräldrarna som fick betala för den gånga veckan. När förskolan stängde för dagen åkte jag direkt till posten och satte in pengarna.

Anne-Marie är kvar på samma arbetsplats efter 50 år

Det var ingen slump att Anne-Marie ”Missan” Magni började arbeta på Skogsgläntan när förskolan öppnade 1971.

– Jag och Stina Rydin var kollegor på Mariagårdens förskola berättar Anne-Marie. När det blev klart att Stina skulle blir rektor för den nybyggda förskolan i Gånghester sade hon bara Missan, du ska följa med mig, det gjorde jag och sedan blev jag kvar här, berättar Anne-Marie.

Anne-Marie Magni har arbetat på förskolan under alla 50 år trots att hon idag egentligen är pensionär. Hon jobbar fortfarande extra på förskolan.

– Jag tycker om att gå till jobbet, det är barnen som gör att jag inte vill sluta, säger ”Missan” de är så underbara och ger så mycket glädje.

Stina och Missan på bild med en bukett

På bilden: Stina Rydin och Anne-Marie Magni

Tjuvjakt på förskolan

Både Stina och Anne-Marie minns lite extra en händelse som inträffade under 70-talet. Förskolan fick problem med tjuvar som tog sig in nattetid och stal saker. För att komma till bukt med problemet började personalen med Polisens hjälp att hålla vakt på förskolan på natten. Stina som bor nära förskolan hade kontakt med personalen via walkie talkie.

– Jag hade walkie talkien på sängbordet på nätterna, berättar Stina. Så en natt så fick personalen syn på en av inbrottstjuvarna och anropade mig, vi tillkallade Polis och en av tjuvarna kunde gripas. Senare fick Polisen också tag på den andra personen och fallet blev löst.

Skogsgläntan, en förskola med närhet till naturen

Idag är det Lotta Good som är rektor på Skogsgläntans förskola. Hon berättar att idag har både barnen och pedagogerna på förskolan ett stort intresse och engagemang i djur och natur. Förskolan har tre stora gårdar med bärbuskar, fruktträd och pallkragar där de odlar utifrån barnens intresse.

– Vi har närhet till skog på flera håll och har en egen skolskog där vi vistas ofta, berättar Lotta. De äldre barnen äter gärna lunch utomhus både på gården och i skolskogen.

Lotta Good berättar också att förskolan är aktiv och söker många projekt.

– Under året har vi fått bidrag från Ätrans vattenråd, Skapande förskola och Swedbank, avslutar Lotta.

Missan, Lotta och Stina

På bilden: Anne-Marie Magni tillsammans med Ann-Charlott Good, nuvarande rektor på Skogsgläntans förskola och Stina Rydin, förskolans dåvarande rektor.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2021-04-20] Skogsgläntans förskola firade 50 år

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol