Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Studenten 2020 – en annorlunda historia

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Det blir en studentavslutning även 2020, men den blir inte som vanligt.
– Vi ska göra vårt bästa för att våra elever ska få en så minnesvärd avslutning som det går, säger gymnasie- och vuxenutbildningschef Christer Samuelsson. Det blir inga studentflak, ingen bal men det blir utspring och mösspåtagning.

Det har aldrig, med de myndighetsrekommendationer som finns, varit aktuellt att ställa in studentfirandet. Samtidigt har det redan tidigt varit klart att studenten 2020 inte kommer att bli som vanligt. Några flak är inte tänkbara, inga korteger genom stan som lockar många åskådare och inget samlat utspring på våra skolor.

Student 2020 – så ska firandet gå till

Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen vill ändå att studenten 2020 ska bli en värdig avslutning för våra elever.

– Vi ställer inte in studenten, men vi gör den på ett annat sätt, säger Christer Samuelsson.

Utifrån förvaltningens riktlinje att man endast ska samlas klassvis och därefter göra ett utspring till väntande föräldrar är det fritt för varje skola att arrangera studentfirandet. Varje gymnasieskola tar därför endast in en klass åt gången för avslutning och utspring.
Samtidigt som eleverna avslutar inne i skolan samlas de inbjudna föräldrarna på skolgården eller i anslutning till skolan. Endast två personer per studentfamilj kommer att bjudas in och skolområdet avgränsas så att de inbjudna står med ett tryggt avstånd från varandra för att möjliggöra ett tryggt men ändå välkomnande utspring.

– Vi tänker som så att studenterna ändå direkt efter utspringet hade gått ut till parkeringsplatsen och blivit hemskjutsade av föräldrarna, säger Christer Samuelsson.

Hur avslutningen kommer att se ut i detalj beror delvis på vad skolan och eleverna kommit överens om och vad som är möjligt att göra på respektive skola. Själva utspringet arrangeras också utifrån de förutsättningar som råder på varje skolgård.

– Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden vet att studenten är en viktig milstolpe för eleverna och därför vill vi inte ta ifrån dem möjligheten att genomföra den, dock är det viktigt att alla tar ansvar och följer myndigheternas rekommendationer innan, under och efter firandet så att riskerna minimeras. säger Andreas Cerny (L), ordförande i Gymnasie- och Vuxenutbildningsnämnden. Vi kan inte styra över flakåkningen och balen men vi hoppas att eleverna lyssnar på förvaltningens avrådan.

Undvika smittspridning

Det viktigaste inför årets studentavslutning är att undvika smittspridning och att följa rekommendationerna om att inte samla större grupper än 50 personer på en och samma plats. Varje gymnasieskola har tillsammans med personalen gått igenom vilka risker för smittspridning som kan uppstå för att hitta den bästa tänkbara lösningen.

Förvaltningens rekommendation till studenterna är att respektera Folkhälsomyndighetens riktlinjer och därför helt avstå från bal, studentflak och andra större festligheter där många människor samlas.

Om Folkhälsomyndigheten eller andra myndigheter kommer med nya råd, anvisningar, riktlinjer eller rekommendationer kan vår planering inför studentavslutningen komma att ändras.

Information, ikon

Så många elever tar studenten i år 

Borås Stad har 66 avgångsklasser med 1292 elever från de kommunala gymnasieskolorna. Till det kommer de fristående gymnasieskolorna.

  • LBS: 60 elever
  • Drottning blankas gymnasium: 58 elever
  • Realgymnasiet: 32 elever
  • Praktiska: 70 elever
Studenter firar utanför Bäckängsgymnasiet.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2020-05-06] Studenten 2020 – en annorlunda historia

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol