Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Studenten 2021 blir av, men lite annorlunda

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

I juni är det dags för skolavslutningar och studentfiranden men då smittan fortfarande finns kvar i vår region kommer firandet att se annorlunda ut med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Vi ska göra vårt bästa för att våra elever ska få en så minnesvärd avslutning som det går, säger gymnasie- och vuxenutbildningschef Christer Samuelsson som redan nu kan lova att klasserna får klassgemensamma utspring och gemensam fotografering, även om Transportstyrelsen har förbjudit studentflaken.

Studentflak och karnevalståg - Transportstyrelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Även om det senaste året har inneburit begränsningar och eleverna har fått anpassa sig till fjärr- och distansundervisning är det inte aktuellt att ställa in studentfirandet. Däremot kommer studentfirandet till viss del ske på andra sätt än tidigare år då det inte är möjligt att träffas många i stora folksamlingar.

– Vi har goda erfarenheter från förra året, som också var begränsat utifrån pandemin. Då var både elever och anhöriga glada och nöjda med upplägget och därför väljer vi att upprepa stora delar av förra årets upplägg, fortsätter Christer Samuelsson.

Student 2021 – så ska firandet gå till

Förvaltningens riktlinje är att man endast ska samlas klassvis och därefter göra ett utspring till väntande anhöriga. Varje gymnasieskola tar därför in en klass åt gången för avslutning och utspring. Det innebär att studenten kommer att fördelas på två dagar, den 10 juni och den 11 juni.

Samtidigt som eleverna avslutar inne i skolan samlas inbjudna anhöriga på skolgården eller i anslutning till skolan. Endast två personer per student kommer att bjudas in och skolområdet avgränsas så att de inbjudna står med ett tryggt avstånd från varandra för att möjliggöra ett tryggt men ändå välkomnande utspring.

– Som situationen ser ut just nu, kan vi bara lova att två personer per student kommer att kunna bjudas in på det avgränsade skolområdet för att ta emot sin student. Vi hoppas dock att smittspridningen minskar i regionen. Därför kommer vi den 20 maj att ompröva det beslutet för att förhoppningsvis kunna låta fler personer ta emot studenterna på skolgården, säger Christer Samuelsson.

Borås Stads samtliga fyra gymnasieskolor har olika förutsättningar och varje skola har olika möjligheter. I arbetet med att utforma studenten har även eleverna bjudits in till dialog och gymnasieskolorna har försökt att möta elevernas önskemål. Detaljerna i skolavslutningen kommer att skilja sig åt mellan skolorna och inom kort kommer eleverna att få mer specifik information om vad som gäller på respektive skola.

Undvika smittspridning

Det viktigaste inför årets studentavslutning är att undvika smittspridning och att följa rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Varje gymnasieskola har tillsammans med personalen gått igenom vilka risker för smittspridning som kan uppstå för att hitta den bästa tänkbara lösningen.

Förvaltningens rekommendation till studenterna är att respektera Folkhälsomyndighetens riktlinjer och därför helt avstå från studentflak och andra större festligheter där många människor samlas.

Om Folkhälsomyndigheten eller andra myndigheter kommer med nya råd, anvisningar, riktlinjer eller rekommendationer kan vår planering inför studentavslutningen komma att ändras.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2021-04-29] Studenten 2021 blir av, men lite annorlunda

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol