Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Svensk demokrati firar 100 år

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

I dag, den 17 december 2018, är det 100 år sedan riksdagen fattade det principiella beslutet att införa allmän och lika rösträtt i Sverige. Därför har regeringen gjort dagen till en tillfällig allmän flaggdag. Borås Stad kommer att flagga på Stora torget, på Rådhustaket, i Stadsparken och vid Stadshuset.

Den 17 december 1918 gjorde en extrainkallad riksdag den överenskommelse som senare ledde till allmän och lika rösträtt. Det krävdes sedan två riksdagsbeslut, 1919 och 1921, med val däremellan, innan rösträtt var införd för både kvinnor och män. Män (som gjort värnplikt och betalat skatt) hade haft rösträtt sedan 1909. Riksdagsvalet 1921 var därmed det första där både kvinnor och män fick rösta.

Intagna på häkten och fängelser fick inte rösträtt förrän 1937. De som gjort personlig konkurs eller fick ekonomiskt stöd i form av fattighjälp fick rösträtt först 1945. För att rösta måste man vara folkbokförd i en kommun. Många samer och romer som saknade fast bostadsadress kunde därför inte rösta, vilket förändrades från 50-talets slut.

Inte heller omyndigförklarade tilläts rösta. Den sista inskränkningen av rösträtten försvann 1989, när riksdagen avskaffade omyndigförklaring. Det första landet i världen att införa kvinnlig rösträtt var Nya Zeeland 1893. Därefter följde Australien 1902 och Norge 1913.

Kommunal rösträtt hade många män och vissa kvinnor redan från 1862 (1862 års kommunalförordningar). Den gällde de kvinnor som var myndiga, ogifta och med egna inkomster eller förmögenhet över en viss nivå.

En svensk flagga.
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-12-17] Svensk demokrati firar 100 år

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol