Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Tonårsföräldrar uppmanas att engagera sig under Valborgshelgen

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Våren är här vilket vanligtvis innebär en ökning av utomhusfester. Borås Stad och Polisen arbetar tillsammans för att förebygga att barn och unga inte kommer i kontakt med alkohol och andra droger. Inför Valborg sprids ett digitalt brev med uppmaningar till föräldrar och andra viktiga vuxna att ta ansvar och prata ihop sig med sin tonåring och andra vuxna.

– Dagens tonåringar är väldigt skötsamma om vi jämför med tidigare generationer. De flesta tonåringar använder varken alkohol eller andra droger. Men vid Valborg och andra kritiska datum under året sker många utomhusfester och kanske är det just då som tonåringar kommer i kontakt med alkohol eller andra droger för första gången, säger Emelie Risbeck, utvecklingsledare för folkhälsa.

Precis som förra året blir det i år en annorlunda Valborgshelg med inställda offentliga firanden på grund av pandemin. Men behovet av ideella vuxenvandrare är ändå stort.

– Förra året hade vi stor hjälp av ideella vuxna vid gymnasieskolornas insparksfester och nu hoppas vi på samma uppslutning på Valborgsmässoafton, säger Emelie.

Under 2021 kommer Fritids- och folkhälsoförvaltningen att arrangera vuxenvandringar vid kritiska datum som utgår från någon av kommunens fritidsgårdar. Vid Valborg är samlingsplatsen Norrbyhuset.

Anmäl dig till vuxenvandring

Vill du vill delta i vuxenvandringen? Då är det viktigt att du anmäler dig i förväg så att vi kan genomföra vuxenvandringen på ett smittsäkert sätt.

Anmälan till vuxenvandring på Valborg

Information, ikon

Inspiration, stöd och hjälp

Fler tips hur du pratar med din tonåring

I Tonårsparlören hos IQ kan du få fler tips på hur du kan prata med din ungdom om alkohol och andra droger.

Tonårsparlören - IQ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stöd och hjälp

Ta gärna kontakt med skolans elevhälsoteam eller fältgruppen i Borås Stad om du har frågor eller känner oro för din ungdom.

Elevhälsoteamet

Ring Borås Stads växel och be att få bli kopplad till kuratorn på ditt barns skola.

Telefon Borås Stads växel: 033-35 70 00

Fältgruppen

Polisen

Polisen arbetar ute på fältet vid högtider som Valborg, skolavslutning och inspark. Om polisen inte är på plats vid akut händelse, ring 112. Vid misstanke om brott eller om du har frågor, ring 114 14.

Information, ikon

Mer om Kritiska datum

Kritiska datum är en benämning på utvalda tillfällen under året, då det antingen bedrivs större evenemang i centrala Borås eller då det är datum/perioder som av tradition föranleder att många personer vistas i offentliga miljöer. I arbetet ingår Polisen, Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, Grundskoleförvaltningen, Individ- och familjeomsorgsförvaltningen, Centrum för kunskap och säkerhet, Arbetslivsförvaltningen och Fritids- och folkhälsoförvaltningen.

Kritiska datum

Ungdomar i stadsparken.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2021-04-26] Tonårsföräldrar uppmanas att engagera sig under Valborgshelgen

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol