Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Unik förhandsvisning på Röda Kvarn

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Varje år utser Europaparlamentet tre filmer som tävlar om filmpriset Lux Film Prize. Biografen Röda Kvarn i Borås är utvald som enda svenska biograf att förhandsvisa filmen Styx, som tävlar om priset och som har gjort succé på festivaler världen över.

På initiativ av Europaparlamentet och Europa Cinemas genomförs den exklusiva förhandsvisningen av filmen i 15 europeiska länder samtidigt, torsdagen den 8 november klockan 19. Visningen kommer att följas av en livesänd frågestund med filmens regissör och skådespelare.

- Det är självklart en väldigt stor ära att vi har fått den här förfrågan till Röda Kvarn om att vara med i ett europeiskt samarbete och visa filmen som enda svenska biograf. Filmen passar oss perfekt som kvalitetsfilm med angelägna frågeställningar om flyktingkris, solidaritet och personligt ansvar, säger Mats T Olsson, enhetschef på Röda Kvarn.

En av Sveriges äldsta biografer

Röda Kvarn i Borås är en kommunal art house-biograf som är över 100 år gammal och en av Sveriges äldsta och bäst bevarade. Salongen har renoverats till ursprunglig form för att bevara historien och skapa rätt känsla.

Filmpriset Lux Film Prize går till en film av hög kvalitet som belyser angelägna frågor om dagens sociala och politiska frågor för att värna mångfalden och stärka den europeiska identiteten. Priset delas ut av Europaparlamentet den 14 november.

Förhandsvisning 8 november
Salongen öppnar klockan 18 med förmingel och musik av Staffan Biörklund-Jullander. Röda Kvarn bjuder på tilltugg och dryck från Brygghusets café.

Biljetter till evenemanget finns att hämta i Kulturhusets reception och kassan på Röda Kvarn från onsdag 17 oktober. Det är begränsat antal platser och först till kvarn som gäller.

Om filmen Styx
Filmen handlar om en doktor på ensam segeltur som rycks ur sin trygga tillvaro när hon skymtar en stor grupp flyktingar skeppsbrutna mitt ute på öppet hav. Myndigheterna visar föga intresse för att hjälpa till och hon blir deras enda möjlighet till räddning, vilket ställer henne inför svåra val och insikten att verklighetens grymheter är omöjliga att undvika.

Biografen Röda Kvarn

Som enda biograf i Sverige kommer Röda Kvarn den 8 november förhandsvisa filmen Styx, som tävlar om Europaparlamentets pris Lux Film Prize.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-10-16] Unik förhandsvisning på Röda Kvarn

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol