Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Särskilda rekommendationer i Västra Götaland

Vad gör du om vardagen vänds upp och ner?

Artikeln publicerades:

Just nu pågår Krisberedskapsveckan över hela landet för att öka beredskapen hos oss alla. Under veckan kommer Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att skicka ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till samtliga hushåll i Sverige.

Syftet med broschyren är att hjälpa oss att bli bättre förberedda på allt från allvarliga olyckor, extremt väder och it-attacker till militära konflikter. Tyngdpunkten i informationen ligger på hur vi alla kan förbereda oss för att kunna klara grundläggande behov när samhällets service inte fungerar som vanligt.

Samhällets resurser måste först gå till de mest utsatta. Därför kommer de allra flesta att behöva klara sig själva en tid. Tipsen i broschyren handlar om hur du och dina nära kan klara vardagen om samhället inte fungerar som vi är vana vid. Det viktigaste är att ha dricksvatten, mat och värme och att kunna ta emot viktig information. En rekommendation från MSB är att vi alla behöver klara oss själva i minst 72 timmar om en kris skulle inträffa.

Läs mer om broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” (länk till MSB). länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Broschyren "Om krisen eller kriget kommer" är skriven på lätt svenska för att så många som möjligt ska kunna förstå innehållet. Men den kommer även att kunna laddas ned från MSB:s webbplats på följande språk: finska, jiddisch, meänkieli, romska, samiska, somaliska, engelska, spanska, franska, ryska, arabiska, dari, persiska och tigrinska.

Kostnadsfria utbildningar i krisberedskap

Om du vill lära dig mer om hur du kan förbereda dig och ditt hem för att klara en kris i minst 72 timmar, kan du kontakta Civilförsvarsförbundet Borås. De håller kostnadsfria utbildningar i krisberedskap.

Ett annat sätt att engagera sig och få fördjupade kunskaper är att gå med i Frivilliga resursgruppen (FRG) i Borås. Det är en grupp som stöttar både kommunens och räddningstjänstens arbete i situationer där extra resurser behövs. Alla medlemmar genomgår en 36 timmars utbildning under ledning av Civilförsvarsförbundet.

Kontakt: Susanne De Paul, Civilförsvarsförbundet Borås, telefon: 033-17 29 17 vardagar mellan kl. 8.00-17.00,
e-post: susanne.depaul@serf.se

Bild på broschyren "Om krisen eller kriget kommer"

d

Läs mer

Det finns också en folder om hur du klarar dig i tre dygn. I den finns nyttiga telefonnummer, tips på vad som är bra att ha i matförrådet samt en checklista till en bra krislåda. Foldern finns att ladda ned på följande språk:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-05-28] Vad gör du om vardagen vänds upp och ner?

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol