Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Valdeltagandet stadigt uppåt

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

När den slutliga rösträkningen nu är färdig står det klart att valdeltagandet ökade i Borås, för fjärde valet i följd.

Av den statistik som kommunens valkansli tagit fram kan man utläsa att boråsarnas valdeltagande varierat under årtiondena, med toppnoteringar på över 90 procent på 1970-talet och en nedgång under 1990-talet.

Men sedan valet 2006 har kurvan pekat stadigt uppåt, och den trenden höll i sig även i årets val. När det gäller riksdagsvalet gick 86,4 procent av de röstberättigade boråsarna till valurnorna, vilket är en ökning med 1,5 procentenheter jämfört med 2014. När det gäller kommunvalet var det 83,4 procent som röstade, vilket är en ökning med 1,3 procentenheter sedan förra valet.

Långsiktigt arbete

Från Borås Stads sida gjordes extra satsningar på att öka valdeltagandet både 2006 och 2010. 2014 gjordes ingen sådan satsning, men inför årets val har kommunen drivit kampanjen #klartjagskarösta.

- Det man kan säga är att det är ett väldigt långsiktigt arbete att öka valdeltagandet, kommenterar Ludvig Ahlstrand, projektsamordnare på valkansliet. Och att ju högre man ligger i valdeltagande desto svårare är det att öka ännu mer.

Störst ökning på Norrby

Inför årets val har Borås Stad haft extra fokus på att öka valdeltagandet i de områden där det historiskt sett är lågt, som Hässleholmen, Norrby och Sjöbo. Och det arbetet har slagit väl ut, visar statistiken.

På Hässleholmen hamnade det totala valdeltagandet i år på 63,7 procent, en ökning med 2,0 procentenheter jämfört med 2014. På Norrby gick 69,1 procent av de röstberättigade och röstade, vilket är en ökning med 3,8 procentenheter jämfört med 2014. På Sjöbo hamnade valdeltagandet på 73,1 procent, en ökning med 0,03 procentenheter.

-Vi är jättenöjda med resultatet, säger Ludvig Ahlstrand. Det visar att den satsning vi gjort har haft effekt.

Ludvig Ahlstrand, projektsamordnare på Borås Stads valkansli.

Projektsamordnare Ludvig Ahlstrand är nöjd med deltagandet i årets val.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-09-21] Valdeltagandet stadigt uppåt

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol