Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Valdeltagandet steg kraftigt i Borås

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Söndagens EU-val lockade fler boråsare till valurnorna än tidigare. Det preliminära valdeltagandet i Borås var 52,7 procent, en ökning med nästan 3 procentenheter jämfört med valet 2014.

Trenden i Borås är densamma som i resten av landet –valet till Europaparlamentet engagerar allt fler. I Sverige som helhet visar de preliminära siffrorna att 53,3 procent av de röstberättigade gick och röstade i årets val.

Här i Borås är det preliminära resultatet 52,7 procent, eller 43 320 personer. Det kan jämföras med 2014 års EU-val som slutade på ett valdeltagande på 49,85 procent, eller 40 100 personer.

- Vår kampanj #klartjagskarösta har säkert spelat in, säger Borås Stads valledare Saier Yousef. Vi har varit mycket ute och informerat och människor har vetat om att det är EU-val. Vi har också haft nytta av att det var allmänna val ganska nyss, intresset för att rösta har hållit i sig.

Valarbetet har varit smidigt och avlöpt utan incidenter.

- Vi har ett stabilt och robust valsystem med flera säkerhetssteg och kontroller längs vägen, säger Saier Yousef. Skulle något bli fel så kan det snabbt rättas till.

Under måndagen har Borås röster i EU-valet lämnats över till länsstyrelsen för kontrollräkning. Först när det är klart meddelas det slutliga resultatet.

Borås valdeltagande i EU-valet 2019.

Valdeltagandet ser ut att ha ökat i årets val till Europaparlamentet.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-05-27] Valdeltagandet steg kraftigt i Borås

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol