Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Välfärdsbiblioteket lyfts upp på nationell lista

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, har presenterat 51 svenska forskningsprojekt som bedöms ha stor potential att göra faktisk nytta. Bland dessa finns Välfärdsbiblioteket som Mötesplatserna för seniorer i Borås Stad startat i samverkan med Högskolan i Borås och AllAgeHub.

Välfärdsbiblioteket finns till för att stödja seniorer att leva ett aktivt, tryggt och självständigt liv med hjälp av välfärdsteknik. Här finns det till exempel möjlighet att låna hem smarta lampor, robotdammsugare, GPS-klocka, aktivitetsarmband, nyckelfinnare, smart-hem-lösning samt fjärrstyrda vägguttag.

Samarbete mellan Högskolan i Borås

Idén om ett välfärdsbibliotek togs fram av forskare vid Högskolan i Borås tillsammans med verksamhetsutvecklare vid Vård- och äldreförvaltningen i Borås Stad. En ansökan om ett pilotprojekt formulerades tillsammans med samverkansplattformen AllAgeHub och utvecklingen ledde fram till Välfärdsbibblan på Träffpunkt Simonsland.

Uppskattat bland seniorer

– Välfärdsbiblioteket har varit väldigt uppskattat bland våra seniorer och vi är glada för det fina samarbetet med högskolan och AllAgeHub i utvecklingen av detta. Nu ser vi fram emot att bygga vidare och låta fler få upptäcka och testa välfärdsteknik, säger Madelene Alfinsson, verksamhetsutvecklare för välfärdsteknik på Vård- och äldreförvaltningen, Borås Stad.

Numera finns Välfärdsbibblan på Mötesplats Centrum, men då den för tillfället är stängt finns delar av biblioteket tillgängligt via mötesplatsernas bussar. Bussarna används för att ta sig till olika platser i staden för att möta seniorer på ett smittsäkert sätt utomhus.

De 51 forskningsprojekten på Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademins, IVA, 100-lista 2021 är utvalda för att skapa värde för företag eller samhälle i form av kunskap, processer, produkter och affärsutveckling. 100-listan tas fram av IVA- projektet Research2Business, R2B.

Satsar på digital inkludering

Välfärdsbiblioteket är ett av initiativen för satsningen inom digital inkludering. År 2020 utsågs Borås av Sveriges kommuner och regioner (SKR) som en av tio kommuner i Sverige som ska fungera som modell för äldreomsorgens digitalisering. Tillsammans med SKR stöttar modellkommunerna andra kommuner med kunskap om digitala tjänster och välfärdsteknik.

En kvinna och en man som läser på en läsplatta.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2021-05-11] Välfärdsbiblioteket lyfts upp på nationell lista

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol