Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Vårdbiträdet som har blivit förvaltningschef

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

– Jag har alltid trivts inom äldreomsorgen. Efter studenten började jag som vårdbiträde inom landstinget och sedan har jag utbildat mig efter hand, säger Maria Jonsson, som sedan den 27 augusti är förvaltningschef på Vård- och äldreförvaltningen.

Maria Jonsson sitter i sitt kontor på tredje våningen på Ramnåsgatan 1. Hon tittar sig omkring och konstaterar att hon har fått ett bra kontor på sin nya arbetsplats, stora fönster ger ett stort ljusinsläpp och hon kan spana ner på den intensiva trafiken på Alingsåsvägen.

Hon hade lite koll på Borås när staden gick från stadsdelsförvaltningar till fackförvaltningar och kände en nyfikenhet på staden och organisationen. Så när tjänsten som förvaltningschef för Vård- och äldreförvaltningen dök upp sökte hon den.

– Borås känns spännande, det är som en liten storstad, säger Maria Jonsson.

Hon har sin yrkesmässiga bakgrund inom äldreomsorgen och har alltid trivts bra inom den. Hon började som vårdbiträde och har via universitetsutbildningar och interna utbildningar fått möjlighet att arbeta som chef på alla nivåer inom äldreomsorgen. Senast var hon sektorschef för äldreomsorg och hälso- och sjukvårdsverksamhet i Västra Göteborgs stadsdelsförvaltning.

– Äldreomsorgen är stimulerande och när jag jämför hur det fungerade för ungefär 25 år med idag så har äldreomsorgen utvecklats enormt. Men det finns alltid mer att göra, säger Maria Jonsson.

Vill påverka utvecklingen

För henne är det en stor drivkraft att få vara med och påverka utvecklingen, att föra äldreomsorgen framåt i samarbete med alla medarbetare, utifrån de uppdrag som politiken ger. För oss alla gäller det att alltid ha boråsarens bästa för ögonen.

– Min grundinställning är att ha tilltro till mina medarbetare och jag försöker vara en lyhörd och lyssnande chef som sätter kommunikation i främsta rummet. Men det hindrar inte att jag ibland måste fatta beslut som kanske inte alltid gillas av alla.

Hon går in i sin roll som förvaltningschef på Vård- och äldreförvaltningen med stora förväntningar om att få vara med och driva utvecklingen av äldreomsorgen och den kommunala hälso- och sjukvården framåt. Hon konstaterar att förvaltningen redan idag gör mycket som är väldigt bra. Till exempel ligger Borås i framkant när det gäller det förebyggande arbetet för äldre. Det pågår också spännande utvecklingsområden inom välfärdsteknik.

– Jag förväntar mig att alla medarbetare hjälper till att bevara allt bra som vi redan gör idag och att vi tillsammans utvecklar det som behöver förbättras. Jag hoppas att jag kan bidra med kunskap, erfarenheter och nya idéer till allt det som redan görs i Borås, säger Maria Jonsson.

Utmaningar i äldreomsorgen

Hon konstaterar att äldreomsorgen står inför stora utmaningar och dessa är inte unika för Borås. Nya generationer av äldre kommer att möta oss med nya behov och nya förväntningar. Många människor lever idag friska långt upp i åldern och deras behov av äldreomsorg kommer sent. Men många människor lever också länge med kroniska sjukdomar och det ställer stora krav på den vård och omsorg vi ska erbjuda och utföra.

– Och så har vi bemanningsfrågan. Vi måste hela tiden se till att vi är en attraktiv arbetsgivare för att alla de som redan jobbar hos oss ska stanna kvar och för att vi ska kunna locka nya medarbetare att jobba inom äldreomsorgen och hemsjukvården, säger Maria Jonsson.

Vård- och äldreförvaltningen är en stor förvaltning med omkring 2200 medarbetare. Maria Jonsson siktar på att möta så många medarbetare som möjligt.

– Jag ska vara ute så mycket som möjligt. Jag behöver få en bild av våra enheter och boenden och jag vill veta hur våra verksamheter fungerar.

d

Mer om Maria Jonsson

  • Ålder: 48 år
  • Bostadsort: Härryda kommun
  • Familj: Man och fyra barn
  • Fritid: Familjen och träning
Maria Jonsson står vid ett bord med en blomma på

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-09-14] Vårdbiträdet som har blivit förvaltningschef

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol