Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Veckan som gick: krisledningen betonar vikten av uthållighet

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Vecka 17: Borås Stads krisledning fortsätter arbetet med att möta upp coronapandemins konsekvenser. Fokus i veckan har bland annat varit att hantera ytterligare fall av smitta i förvaltningarna och informationsinsatser om vikten av uthållighet för att minska smittspridningen i samhället.

Krisledningen samlar dagligen in lägesbilder från förvaltningar och bolag, bland annat för att ha koll på personalförsörjningen. Likt föregående vecka är läget mer ansträngt inom vissa verksamheter, men med hjälp av olika stödåtgärder som har vidtagits eller kommer vidtas, är situationen hanterbar.

Håll ut och följ rekommendationerna

Coronaviruset sprider sig fortfarande i vår region och i vår kommun. En risk som krisledningen lyfter fram är att det i Borås, liksom i övriga landet, finns indikationer om att Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte följs. Det förekommer till exempel trängsel på restauranger och vårdnadshavare som vill lämna barn med milda förkylningssymtom på förskolan.

– Vi får vi inte glömma att pandemin inte är över än. En sänkt gard kan innebära att smittspridningen ökar i högre takt, säger Peder Englund, stabschef i Borås Stads krisledning.

Det gäller nu att vi är uthålliga och fortsätter följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer:

 • Stanna hemma, även om du bara känner dig lite förkyld.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
 • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
 • Undvik nära sociala kontakter om du är över 70 år eller tillhör en annan riskgrupp.

Stödlinjen och hemleveranser rullar på

För några veckor sedan startade Borås Stad en stödlinje för den som behöver praktisk hjälp i vardagen och i förra veckan startades tillfälliga hemleveranser för personer i riskgrupp. Totalt har 468 ärenden genomförts såsom matinköp, apoteksärenden och telefonsamtal till personer som känner sig ensamma.

Utsatta barn och vuxna – tänkbar risk

Just nu spenderar många utsatta barn och vuxna mer tid i hemmet. Krisledningen framhåller att det finns en ökad risk för brott i nära relationer, psykisk ohälsa och ökad utsatthet bland barn och unga. För att möta detta har det påbörjats ett arbete för att identifiera vilka problemområden som är relevanta för Borås Stad.

Förberedda på att situationen kan förvärras

Folkhälsomyndigheten har under veckan meddelat att antal fall av smitta ökar i Västra Götaland. Utifrån detta är ett tänkbart scenario att pandemin kommer att påverka verksamheter i Borås Stad i än större utsträckning under nästa vecka. Det är också en sannolik utveckling att antalet bekräftat smittade brukare/patienter kommer att öka även nästkommande vecka. Borås Stad förbereder sig fortsatt på att situationen kan komma att förvärras. För ännu en hållbar vecka understryker därför krisledningen återigen vikten av att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Vy över stadshuskvarteren.
Information, ikon

Information om krisledningsstaben

Den centrala krisledningsstaben har nu varit aktiverad i över en månad och arbetar för att minska spridningen och konsekvenserna av coronaviruset, både i de egna verksamheterna och för kommuninvånarna.

Staben sammanträder två gånger dagligen och informerar kontinuerligt Krisledningsnämnden om arbetet som görs.

I staben ingår medarbetare med följande funktioner:

 • Beslutsfattare
 • Stabschef
 • HR/Personal
 • Sekretariat
 • Juridik/Ekonomi
 • Kommunikation
 • Utredning/Lägesbilder
 • Säkerhet
 • Samordning
 • Extern expertis
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2020-04-24] Veckan som gick: krisledningen betonar vikten av uthållighet

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol