Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Viktigt första steg för saneringen av Viskan

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Nu kan Borås Stad starta förarbetet till en sanering av det förorenade bottensedimentet i Viskan. Med hjälp av bland annat statliga pengar från Naturvårdsverket ska en skräddarsydd saneringsplan tas fram.
Bara det arbetet beräknas ta tre år.

Zink, koppar, bly, krom och dioxiner och andra farliga gifter finns i stora mängder i Viskans bottensediment. Det är framförallt föroreningar från den gamla textilindustrin som under 1900-talet satte sig i bottnarna i Viskan och vattendragen nedströms Borås, som Djupasjön, Guttasjön och Rydboholmsdammarna.

Beräkningar pekar på att det till exempel kan finnas så mycket som 30 ton krom och 250 kilo kvicksilver i dessa bottnar.

– Det här är ett viktigt och välkommet steg, säger Tom Andersson (MP), kommunalråd med ansvar för miljö och klimat.
– Inte minst de höga vattenflödena just nu påminner oss om vikten av att vi tar hand om de här gifterna så att de inte riskerar att spridas.

– Det känns positivt att vi nu kan påbörja det här. Saneringen av Viskans bottensediment är ett viktigt arbete som vi är politiskt eniga om, säger kommunalrådet Niklas Arvidsson (KD).

Borås Stad är huvudman för projektet och bidrar med 5 miljoner kronor för dessa utredningar och förberedelser. Naturvårdsverket bidrar med 14 miljoner kronor, och ett antal intressenter, textilindustrier vars verksamhet sträcker sig lång bakåt i tiden, bidrar med 1,5 miljoner kronor.

– Det är mycket glädjande att vi äntligen får komma igång. De första undersökningarna gjordes för mer än 20 år sedan så det är hög tid, säger projektledaren i Borås Stad Ilse Postma.
En av hennes första åtgärder är att skapa en projektorganisation för det viktiga förarbetet, som beräknas ta tre år. I slutet av perioden kommer man också att via Länsstyrelsen söka tillstånd att påbörja det faktiska saneringsarbetet.

Mark- och miljödomstolen är den instans som uttalar sig i den frågan.

Vy över viskan vid Viskanpromenaden
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2020-02-20] Viktigt första steg för saneringen av Viskan

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol