Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Trygghetsbesök

Om känslan av otrygghet i det egna hemmet är så stor att det påverkar det dagliga livet kan trygghetsbesök vara ett alternativ. En medarbetare från hemtjänsten gör ett kort besök och pratar en stund med den som är beviljad trygghetsbesök. 

Har jag rätt till trygghetsbesök?

Trygghetsbesök är en biståndsbedömd insats. Det betyder att du behöver ansöka om trygghetsbesök. Dina behov prövas individuellt och utifrån din livssituation.

Så här ansöker du

Du kan ansöka om trygghetsbesök och läsa mer om hur ansökningsprocessen går till på sidan Ansöka om stöd.

Trygghetsbesök med hjälp av en trygghetskamera

Om du blir beviljad trygghetsbesök på natten och är intresserad av en trygghetskamera får du mer information av larm- och nattorganisationen.

Du som har en trygghetskamera får tillsyn av larmoperatörer vid en trygghetsjour. Det är en ”titt-in” tillsyn i cirka 30 sekunder som görs under de tider som du önskat. Övrig tid är kameran i viloläge. Inget material sparas. Om larmoperatören inte ser dig vid första tillfället, tittar hen till dig en gång till inom en bestämd tidsram. Om du fortfarande inte är synlig kontaktar larmoperatören larm- och nattorganisationen, som gör ett besök hemma hos dig.

Mer information om trygghetskamera

Kameran monteras av personal från Borås Stads teknikgrupp. Vid installation av trygghetskameran ingår en router (teknisk dosa) med SIM-kort. Du behöver inte ha telefoni eller internetuppkoppling i ditt hem, utan kommunikationen med trygghetsjouren sker via mobilnätet. Du behöver ha ström, en grendosa och/eller en förlängningskabel.

Vid strömavbrott eller något annat problem med utrustningen kontaktar trygghetsjouren larm- och nattorganisationen, som då gör ett besök hos dig.

Larm- och nattsorganisationen behöver ha en nyckel till din ytterdörr, för säkerhets skull. Den förvaras inlåst i ett nyckelskåp i deras lokal.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Trygghetsbesök

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Lektionssal med tre personer som sitter vid skrivbord

  Samhällsorientering som väg in i samhällslivet

  Publicerad

  Är du nyanländ med uppehållstillstånd och folkbokförd i Borås? Då erbjuds du alltid 110 timmar i samhällsorientering. Just nu görs en extra insats för att även ...
 • Anhörigstödet i Borås Stad

  Borås har Sveriges bästa anhörigstöd!

  Publicerad

  Borås Stads anhörigstöd har utvidgats och utvecklats mycket under 2021 och 2022. Nu prisas detta arbete genom att Borås igår utsågs till Årets Anhörigkommun på ...
 • logotyp för eMedborgarveckan

  eMedborgarveckan för ökad digital delaktighet

  Publicerad

  På måndag startar eMedborgarveckan, den nationella kampanjen med syfte att öka den digitala delaktigheten och användningen av e-tjänster. Flera aktörer från Bor...
Ikon: Kalender

Kalender