Meny

Meny

Skuldsanering

Om du har betalningsproblem och är tungt belastad av skulder är det möjligt att bli beviljad skuldsanering av Kronofogden. Skuldsanering innebär att du betalar en del av dina skulder under några år och resten slipper du betala. Tanken är att du ska bli skuldfri.

För att få skuldsanering ansöker du om detta till Kronofogden och det är Kronofogden som efter sin utredning beslutar om du får skuldsanering eller inte. Du får lämna uppgifter om inkomst, utgifter som boendekostnad, familjeförhållanden, tillgångar, skulder och andra uppgifter som har betydelse vid prövningen. Du får också tala om varför du är svårt skuldsatt och vad som gör att du inte längre kan betala. Om du uppfyller grundkraven gör Kronofogden en helhetsbedömning av just dina uppgifter och förhållanden.

Om du vill ansöka om skuldsanering så kan budget- och skuldrådgivaren hjälpa dig med detta.

Skuldsaneringen varar i fem år. Du får leva på existensminimum under tiden du betalar till Kronofogden.

Det finns möjligheter att ändra på Kronofogdens beslut i det fall din ekonomi förbättras eller försämras under de fem åren. Du har då möjlighet att ansöka om omprövning.

Om du får skuldsanering – se det som att du får denna chans en gång i livet. Förbered dig på bästa sätt för att klara avbetalningsplanen och så att du inte får nya skulder.

Läs mer om skuldsanering hos Kronofogdenlänk till annan webbplats.

p

Kontakt

Senast ändrad: 2019-06-20 10.18

Ändrad av:

Dela sidan: Skuldsanering

g q n C

p

Kontakt