Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Ledsagare

Ledsagarservice är en insats för dig som har en funktionsnedsättning och som behöver stöd att komma ut i samhället.

En ledsagare stöttar dig genom att följa med dig till och från aktiviteter som du inte klarar på egen hand. Till exempel att besöka vänner, gå på en promenad, göra ärenden eller delta i kulturaktiviteter.

Ledsagarservice ska ge dig ökade möjligheter att ha kontakter med andra och delta i samhället på lika villkor som alla andra. Ledsagaren kommer vid önskad tidpunkt till din bostad eller en annan mötesplats, och följer med dig till och från din aktivitet.

Har jag rätt till ledsagning?

För att ha rätt till ledsagning enligt LSS behöver du tillhöra någon av de tre personkretsarna som står i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Du läser mer om detta på sidan "Vilket stöd kan jag få, se länk nedan. Du behöver även ledsagning för att kunna uppnå så kallade goda levnadsvillkor.

Tillhör du inte någon av de tre personkretsarna, kan ledsagning även beviljas genom socialtjänstlagen (SoL) i form av hemtjänst . Stödet beviljas enbart om behovet inte kan tillgodoses på annat sätt.

Så här ansöker du

Ledsagning är en biståndsbedömd insats. Det betyder att du behöver ansöka för att få beslutat om du har rätt till stöd eller inte.

Ansöka om stöd

Så mycket betalar du för ledsagning

Om du får beviljat ledsagning enligt SoL betalar du för den hjälp du får enligt Borås Stads taxa. Om du får beviljat ledsagning enligt LSS är insatsen avgiftsfri.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Ledsagare

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Lektionssal med tre personer som sitter vid skrivbord

  Samhällsorientering som väg in i samhällslivet

  Publicerad

  Är du nyanländ med uppehållstillstånd och folkbokförd i Borås? Då erbjuds du alltid 110 timmar i samhällsorientering. Just nu görs en extra insats för att även ...
 • Anhörigstödet i Borås Stad

  Borås har Sveriges bästa anhörigstöd!

  Publicerad

  Borås Stads anhörigstöd har utvidgats och utvecklats mycket under 2021 och 2022. Nu prisas detta arbete genom att Borås igår utsågs till Årets Anhörigkommun på ...
 • logotyp för eMedborgarveckan

  eMedborgarveckan för ökad digital delaktighet

  Publicerad

  På måndag startar eMedborgarveckan, den nationella kampanjen med syfte att öka den digitala delaktigheten och användningen av e-tjänster. Flera aktörer från Bor...
Ikon: Kalender

Kalender