Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Bli fadder

Visste du att det finns möjlighet att bli fadder till en nyanländ person eller familj? Många som är nyanlända i Borås saknar kontakter med svensktalande personer men vill gärna ha det. Vill du bli den kontakten?

Vad gör en fadder?

Som fadder får du en möjlighet att ge en nyanländ en bra start i sitt nya hemland. Det bygger på ett ömsesidigt utbyte av språk och kultur där du som fadder bidrar till att nyanlända snabbare lär sig svenska och får ett större kontaktnät för att enklare komma in i det svenska samhället.

Det ska vara roligt att vara fadder! Vad ni hittar på bestämmer ni själva. Fika, gå på sportevenemang, laga mat tillsammans eller göra något annat som ni finner intressant och roligt. Du behöver inga förkunskaper för att bli fadder. Du som bott länge i Sverige och pratar svenska kan anmäla dig.

Vem kan bli fadder?

 • du som har bott länge i Sverige, pratar svenska och bor i Borås kommun, inga förkunskaper krävs!
 • individer, familjer, par eller en grupp vänner
 • företag eller personalgrupper
 • föreningar som vill välkomna nya deltagare

Så här går det till

 1. Anmäl dig via vårt formulär nedan.
 2. Vi hör av oss för att få veta lite mer om vad du önskar. Vilka är dina intressen och erfarenheter? Vem skulle du vilja träffa? 
 3. Vi matchar dig med någon du verkar passa ihop med. Individer, familjer, par och små grupper kan anmäla sig. 
 4. Vi bjuder in er som matchats till ett möte. Nu kan ni få presentera er och få mer information.
 5. Ni träffas på egen hand så ofta och så länge ni vill, vi rekommenderar att ni ses ungefär två gånger i månaden. Ni bestämmer själva om ni vill träffas hemma hos varandra, på ett kafé, bio, museum, teater, en förening, fotbollsplan, konsert, bibliotek eller någon annanstans.
 6. När ni har träffats ett tag hör vi av oss igen och frågar hur det går. Vill ni fortsätta träffas och/eller prova en ny kontakt? Kontakten är hela tiden frivillig och ömsesidig, det kostar inget och ingen får betalt. 
 7. Vi bjuder in till gruppaktiviteter. Ett par gånger under året bjuder vi in till aktiviteter via mail och via vår facebooksida. Vi har gått på djurparken, museum, kollat på fotboll tillsammans. Hör gärna av dig om du har förslag på aktiviteter som du vill att vi ska anordna!
 8. Intyg till ditt CV. När du varit fadder i sex månader kan du få ett intyg från oss som visar att du engagerat dig som volontär inom verksamheten.

Anmäl dig här

Senast ändrad: 2019-11-27 15.18

Ändrad av:

Dela sidan: Bli fadder

g q n C