Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Lån av surfplattor

Denna sida vänder sig i första hand till medarbetare i andra kommuner och organisationer som vill ta del av hur Borås Stad använder välfärdsteknik inom äldreomsorgen och insatser som görs för att öka den digitala delaktigheten. Är du invånare i Borås Stad och vill veta mer om lån av surfplatta kan du läsa mer om det under rubriken Lån av surfplatta.

Bakgrund

Under många år har Mötesplatserna i Borås Stad erbjudit teknikstöd och teknikutbildning för seniorer. Under 2019 påbörjades diskussioner om möjligheterna kring att nå ännu fler och vilka insatser som skulle kunna motverka det digitala utanförskapet i samhället. Idéen om utlåning av surfplattor växte fram. Efter att olika alternativ jämförts och en kostnadsberäkning tagits fram lyftes ärendet till Vård- och äldrenämnden som i april 2020 beslutade om att låna ut surfplattor till seniorer i Borås. Utdelningen ska pågå under två år och därefter ska en utvärdering göras.

Genomförande

Efter beslutet i nämnden inleddes en upphandling och i maj 2021 påbörjades en pilotstudie med ett antal seniorer. Pilotstudien pågick fram till augusti och den 1 september 2021 öppnades intresseanmälan för de som är 75 år och äldre samt folkbokförda i Borås kommun.

Intresseanmälan var möjlig att göra både via telefon och via en anmälan på Borås Stads webbplats.

Följande delar av verksamheten är involverad i projektet:

 • IT-vård och omsorg – ansvarar för avtalsfrågor, administration av IT-system, kontakt med leverantör
 • Seniorhälsokonsulenter – ansvarar för kontakten med seniorerna och utlämning

Utdelningen sker efter först till kvarn-principen. Det kostar inget att låna surfplattan. Om den tappas bort eller går sönder kan det tillkomma en kostnad. Seniorerna får låna surfplattan i tre år, därefter finns det möjlighet att köpa ut den till ett restvärde.

Lärande exempel

För mer information finns det för projektet ett lärande exempel på SKRs webbsida från bakgrund och genomförnade till resultat och reflektioner.

Utlåning av surfplattor minskade digitalt utanförskap | SKR Länk till annan webbplats.

 

Film som togs fram i samband med ett digitalt studiebesök i Borås Stad (nov 2021) med syfte att inspirera och informera andra kommuner om satsningen på Lån av surfplattor.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Lån av surfplattor

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Anna Dunér från Göteborgs universitet och Angela Bångsbo från Högskolan i Borås är forskare i projektet med samtalsmattor i äldreomsorgen.

  Samtalsmattor testas i fullskalig studie

  Publicerad

  Vid demenssjukdom kan det vara svårt att fatta egna beslut. Äldreomsorgen i Borås, Marks och Tranemo kommuner deltar i ett forskningsprojekt som drivs av Högsko...
 • Ikoner i form av coronavirus på en rosafärgad bakgrund.

  Förnya ditt skydd mot covid-19

  Publicerad

  Du som är 65 år och äldre, eller minst 18 år och tillhör en riskgrupp, rekommenderas nu att ta en påfyllnadsdos mot covid-19. Även du som är 18 till 64 år och v...
 • Surfplatta

  Stort intresse för att låna surfplattor – anmälan stängd

  Publicerad

  Det var ett stort intresse när anmälan för seniorer att låna en surfplatta idag öppnade. Det fanns ett begränsat antal och nu är alla surfplattor utlånande.
Ikon: Kalender

Kalender