Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Nationella restriktioner och skärpta allmänna råd för att hejda smittspridningen av covid-19

För unga med missbruk eller beroende

Du som är ung och känner att du har problem med missbruk eller beroende kan få stöd av kommunen. På Cedern kan du prata om hur du kan minska eller sluta med alkohol, droger eller spel om pengar. Du kan själv kontakta oss om du vill träffa någon för att prata om din situation. Du kan också kontakta oss om du är orolig för någon i din närhet, en anhörig eller bekant. Du kan ringa och vara anonym.

Vi som arbetar på Cedern har bred erfarenhet av missbruk och arbete med unga och familjer. Det kostar ingenting att få träffa oss och vi har tystnadsplikt.

Vem riktar sig Cedern till?

Cedern riktar till dig som är mellan 13 och 25 år och behöver stöd kring alkohol, droger eller spel om pengar. Här kan du träffa någon för att prata om din situation.

Vill du ha hjälp?

Är du under 18 år kan du alltid ringa och prata med oss. Men för att kunna få en stödkontakt på Cedern måste du eller en vårdnadshavare ansöka hos individ- och familjeomsorgen för barn och unga. Ring oss så kan vi hjälpa dig med kontakten. Våra kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan.

Är du över 18 kan du ringa oss för att prata, eller så bokar vi en tid för att träffas och prata om din situation. Det är sedan du själv som bestämmer om du vill ha en fortsatt kontakt här. Du får gärna ta med en förälder eller någon annan person som är viktig för dig till den första träffen.

Vad kan du som är förälder göra?

Är du förälder till en minderårig ungdom kan du alltid ringa för att få råd. Beroende på situationen kan vi ibland boka en träff för att sitta ner och prata om hur du som förälder och ni som familj kan gå vidare i detta. För att kunna få fortsatt stöd behöver du däremot kontakta mottagningsgruppen för barn och unga.

Här finns information om hur du kan ansöka om stöd och hjälp.

Är du förälder till en myndig person kan du alltid ringa oss och få råd. Det är inte ovanligt att den första kontakten med Cedern för en ung vuxen sker via en orolig förälder. Vi vet att det kan vara svårt att vara förälder till en vuxen person som kanske inte själv tycker, eller inte vill förstå att hen behöver stöd och hjälp. Ibland kan den unge behöva tid på sig för att våga ta steget att söka hjälp och där kan du som förälder vara ett viktigt stöd.

Senast uppdaterad:

Uppdaterad av:

Dela sidan: För unga med missbruk eller beroende

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol