Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Anhörig till en person med missbruks- eller beroendeproblematik

Alkohol- och narkotikaberoende påverkar inte bara den som har problemet, utan också alla som står hen nära. Som anhörig kan du behöva stöd i din situation

Vad kan du som anhörig göra?

Är du anhörig till någon som har ett missbruk av alkohol eller droger kan du alltid ringa oss och få råd. Det är inte ovanligt att den första kontakten med Yxhammarmottagningen sker via en orolig anhörig. Vi vet att det kan vara svårt att vara anhörig till en person som kanske inte själv tycker, eller inte vill förstå att hen behöver stöd och hjälp. Ibland kan den som har någon form av missbruk behöva tid på sig för att våga ta steget att söka hjälp och där kan du som anhörig vara ett viktigt stöd.

Att vara anhörig till en person med ett missbruk eller beroende är allt annat än enkelt. Man hamnar lätt i ett negativt mönster med känslor som skuld och hopplöshet.

Här är några tips som kan vara användbara:

  • Sätt gränser. Gå inte med på något som du inte är bekväm med för att göra din närstående nöjd. Kom ihåg att det aldrig kan vara ditt fel eller ansvar att hen väljer att dricka, droga eller spela.
  • Prata med någon du har förtroende för. Att gå ensam med alla tankar och känslor kan vara tärande.
  • Prioritera sådant som får dig att må bra. Du har rätt att må bra även om någon annan mår dåligt.
  • Sök dig till självhjälpsgrupper för anhöriga. Det finns läkande effekter i att hitta likasinnade att dela erfarenheter med.


Synpunkter och klagomål

Du kan alltid lämna synpunkter och klagomål på våra tjänster och verksamheter. Det kan du göra direkt på boras.se, via brev eller genom att prata med personal i den verksamhet det gäller. Du kan lämna din synpunkt anonymt.

Lämna din synpunkt

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad: 2020-06-24 09.03

Ändrad av:

Dela sidan: Anhörig till en person med missbruks- eller beroendeproblematik

g q n C