Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Coronaviruset och covid-19

Borås Stads samlade information samt frågor och svar om coronaviruset och covid-19.

Suomi

Anhörig till en person med missbruks- eller beroendeproblematik

Alkohol- och narkotikaberoende påverkar inte bara den som har problemet, utan också alla som står hen nära. Som anhörig kan du behöva lika mycket stöd och hjälp som den som dricker, spelar eller använder narkotika. Vi erbjuder anhörigstöd i form av individuella samtal och samtal i grupp.

Vem riktar sig anhörigstöd till?

Anhörigstöd riktar sig till dig som är 18 år eller äldre och har en anhörig som har problem med missbruk eller beroende av alkohol, droger eller spel. Du bor eller arbetar i Borås, eller studerar på Högskolan i Borås. Det kostar ingenting att få anhörigstöd och vi har tystnadsplikt.

Vem är anhörig?

Anhörig kan du vara oavsett om du är partner, förälder, syskon, barn eller annan närstående till någon som har problem med missbruk eller beroende. Det som är gemensamt är just oron för någon i din närhet, som upptar en stor del av vardagen.

Anhörigstöd genom individuella samtal

Anhörigstöd med individuella samtal innebär råd, stöd och samtalsbehandling till dig som är anhörig till någon med ett missbruk eller beroende. Vi erbjuder fem individuella samtal. Hos oss är du anonym.

Anhöriggrupp

Anhöriggruppen vänder sig till vuxna anhöriga som lever eller har levt nära någon som är beroende av alkohol eller droger. Syftet med anhöriggruppen är att du ska få:

  • träffa andra i liknande situation och utbyta erfarenheter
  • konkreta verktyg för hur man kan hantera sin situation
  • ökad kunskap om missbruk och dess konsekvenser för omgivningen
  • motivation till att skapa förändring för dig själv i din vardag.

Före gruppsamtalen har vi ett första individuellt samtal med dig.

Praktisk information om anhöriggruppen:

Tid: klockan 15.00-18.00
Antal gånger: 12 gånger
Start: 17 februari 2020
Var: Yxhammarmottagningen, Yxhammarsgatan 8-10, Borås

Du behöver anmäla dig för att vara med i anhöriggruppen. Anmäl dig genom att kontakta Yxhammarmottagningen. Våra kontaktuppgifter står längst ner på sidan.

Vad kan du göra själv?

Att vara anhörig till en person med ett missbruk eller beroende är allt annat än enkelt. Man hamnar lätt i ett negativt mönster med känslor som skuld och hopplöshet.

Här är några tips som kan vara användbara:

  • Sätt gränser. Gå inte med på något som du inte är bekväm med för att göra din närstående nöjd. Kom ihåg att det aldrig kan vara ditt fel eller ansvar att hen väljer att dricka, droga eller spela.
  • Prata med någon du har förtroende för. Att gå ensam med alla tankar och känslor kan vara tärande.
  • Prioritera sådant som får dig att må bra. Du har rätt att må bra även om någon annan mår dåligt.
  • Sök dig till självhjälpsgrupper för anhöriga. Det finns läkande effekter i att hitta likasinnade att dela erfarenheter med.

Synpunkter och klagomål

Du kan alltid lämna synpunkter och klagomål på våra tjänster och verksamheter. Det kan du göra direkt på boras.se, via brev eller genom att prata med personal i den verksamhet det gäller. Du kan lämna din synpunkt anonymt.

Lämna din synpunkt

p

Kontakt

Senast ändrad: 2019-12-06 12.46

Ändrad av:

Dela sidan: Anhörig till en person med missbruks- eller beroendeproblematik

g q n C

p

Kontakt