Meny

Meny

Familjehem

Barn och unga som av olika anledningar inte kan bo hemma kan få komma till ett familjehem. Familjehemmet öppnar sitt hem och sin familj för barnet.

Det finns även behov av familjehem för ensamkommande barn och unga som saknar anhöriga i Sverige.

Vad är ett familjehem?

Ett familjehem är en familj som har tid, lust och kraft att hjälpa någon annans barn. Hur länge barnet bor i familjehemmet varierar beroende på vilket behov barnet eller ungdomen har.

Olika slags familjehem behövs eftersom behoven ser olika ut. Hem i lägenhet, hus på landet, liten eller stor familj, arbetare eller studenter, olika kulturell bakgrund. Allt detta kan variera så länge familjehemmet har utrymme, tid och tålamod. Som familjehem får man ersättning och löpande handledning för att ta hand om ett barn.

Vilka är barnen?

Barn som behöver ett familjehem har en sak gemensamt: deras föräldrar kan av olika orsaker inte ge den trygghet och det hem de behöver. Föräldrarna kan exempelvis ha missbruksproblem eller lida av någon psykisk sjukdom. Detta sätter naturligtvis sina spår hos barnet. Innan ett barn flyttar in i ett familjehem får familjehemmet all information som behövs om barnet för att på bästa sätt förstå barnet och kunna tillgodose hens behov.

Hur går det till att bli familjehem?

När ni anmält ert intresse att bli familjehem gör en familjehemssekreterare en utredning. För att skapa de bästa förutsättningarna för barnen är det viktigt att varje familj är noga utredd. Utredningen innebär att vi gör hembesök samt intervjuer med er. Vi gör också kontroller i polis- och socialregister samt i kronofogdens register. Om ni blir godkända som familjehem hör vi av oss när vi hittat ett passande uppdrag.

Som familjehem har ni:

  • Ett gott stöd av erfarna familjehemsekreterare
  • Ersättning enligt Sveriges Kommuner och Landstings riktlinjer
  • Utbildning och regelbunden handledning

Samarbete med familjen och stöd av socialtjänsten

Kontakten och samarbetet med föräldrar och släkt är en viktig del i uppdraget som familjehem. Familjehemmet har ansvaret för den dagliga omsorgen men socialtjänsten finns alltid till hands för vägledning. Socialtjänsten följer även regelbundet upp hur barnet har det och barnet kan vända sig till sin socialsekreterare för hjälp och stöd.

Är du intresserad?

Testa dig självlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
(Testet öppnas i familjehemsverige.se)

Anmäl ditt intresse för att bli familjehem
länk till annan webbplats
(Formuläret öppnas i familjehemsverige.se)
länk till annan webbplats

Senast ändrad: 2017-11-01 15.35

Ändrad av:

Dela sidan: Familjehem

g q n C