Meny

Meny

Kontaktfamilj

Som kontaktfamilj tar ni emot ett barn eller syskon i ert hem, vanligtvis en till två helger i månaden. Det finns många olika anledningar till att barn kan behöva en extrafamilj. Ibland är det barnen som behöver stöd och ombyte i miljön, ibland är det en förälder som behöver avlastning. Det finns även behov av kontaktfamiljer för ensamkommande barn och ungdomar som saknar anhöriga i Sverige.

Gemensamt för alla barnen är att de behöver fler trygga vuxna som har tid för dem.

Vem kan bli kontaktfamilj?

Som kontaktfamilj är det viktigt att ta sig tid och vara engagerad i det barn man tar emot. Ni bör vara öppna och intresserade av hur andra människor har det. Kontaktfamiljen ska finnas till hands för barnet och ha tid att lyssna. Ni ska ha en god och respektfull relation till både barnet och hens föräldrar.

Ni kan bo på landet eller i stan, i lägenhet eller villa. Vi efterfrågar familjer med olika intressen och ursprung. Det viktigaste är att ni är trygga och stabila.

Hur går det till att bli kontaktfamilj?

När ni anmält ert intresse att bli kontaktfamilj gör Familjehemsenheten en utredning. För att skapa de bästa förutsättningarna för barnen är det viktigt att varje familj är noga utredd. Utredningen innebär att vi gör hembesök samt intervjuer med er. Vi gör också kontroller i polis- och socialregister samt i kronofogdens register. Om ni blir godkända som kontaktfamilj hör vi av oss när vi hittat ett passande uppdrag.

Som kontaktfamilj har du:

  • stöd av socialtjänsten
  • ersättning enligt Sveriges kommuner och landstings riktlinjer

Är du intresserad?

Vill du anmäla ditt intresse att bli kontaktfamilj?

Anmäl ditt intresse för att bli kontaktfamilj

Senast ändrad: 2017-12-05 15.37

Ändrad av:

Dela sidan: Kontaktfamilj

g q n C