Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Föreläsningar och seminarier

Regelbundet anordas föreläsningar som är öppna för allmänheten. Föreläsningarna är kostnadsfria om inget annat anges.

Aktuella föreläsningar

Unga och droger - Vad gör vi?

Nu har du som förälder/vårdnadshavare, yrkesverksam eller annan viktig vuxen möjligheten att lära dig mer om droger och debatten om legalisering av cannabis. Erik föreläser vid 4 tillfällen.

Föreläsare: Erik Leijonmarck, Generalsekreterare ECAD

Erik Leijonmarck har mångårig erfarenhet av att följa utvecklingen och har utbildat både ungdomar, föräldrar och vuxna om narkotika. Som generalsekreterare för stadsnätverket European Cities Against Drugs kommunicerar Erik det senaste inom forskningen om förebyggande arbete och behandling av drogmissbruk.

Frågor om föreläsningarna besvaras av Emelie Risbeck, telefon 033-35 82 94

Föreläsning till föräldrar/vårdnadshavare
Datum:
Onsdag 18 september kl. 18.30 – 20.00. Anmälan till föreläsningen
Plats: Navet - Kuben, Skaraborgsvägen 1

Hur gör man för att förhindra en drogdebut hos sitt barn och vad gör man om ens barn använder droger? Tidigare i år släppte Erik en bok om föräldraskap och droger. En stor del av föreläsningen bygger på material från boken. Föräldrar och andra vuxna rustas med argument och kunskap om barn och droger. Vad säger man till sitt barn? Och hur går snacket hos ungdomarna? Erik Leijonmarck har mångårig erfarenhet av att följa utvecklingen och har utbildat både ungdomar, föräldrar och vuxna om narkotika. Som generalsekreterare för stadsnätverket European Cities Against Drugs kommunicerar Erik det senaste inom forskningen om förebyggande arbete och behandling av drogmissbruk.

Föreläsning för yrkesverksamma
Föreläsningen ges vid tre tillfällen.
Datum: Tisdag 17 september kl. 15.00 – 16.30. Anmälan till föreläsningen
Datum: Onsdag 18 september kl. 15.00 – 16.30. Anmälan till föreläsningen
Datum: Torsdag 19 september kl. 15.00 – 16.30. Anmälan till föreläsningen
Plats: Navet - Kuben, Skaraborgsvägen 1

Föreläsningen riktar sig till yrkesverksamma som arbetar förebyggande/möter barn och unga i sitt dagliga arbete. Föreläsningen fokuserar på cannabis och ungdomars argument kring drogen.

Tidigare föreläsningar

Ungdomar och cannabis

Föreläsare: Mattias Cullberg
Måndag 20 maj 2019

Under föreläsningen fick åhörarna lära sig mer om cannabis och hur drogen påverkar ungdomar och deras uppväxtsammanhang. Föreläsningen varvades med kunskap om drogens effekter och exempel från föreläsarens praktiska erfarenheter av att arbeta med ungdomar som brukar cannabis.

Mitt Barn på Nätet

Maria Dufva, kriminolog och författare
Måndag 18/2, Torsdag 21/2 och Fredag 22/2 2019

Internet är idag en naturlig del av barns liv; med chattar, online-spel och sociala medier. Härligt, utmanande och spännande men här finns också fällor i form utav mobbning, näthat och utnyttjande. Fokus på föreläsningen är att förekomma brottsutsatthet genom att utbilda om barns liv på nätet.

Skapa fler möjligheter - om jämställdhet i praktiken för vuxna som möter barn

Maria Hult och David Flato, från Jämställt
Tisdag 11 december 2018, kl. 18-20

Grundläggande genusteori varvades med humor och vardagsnära exempel på hur ojämställdhet tar sig uttryck och skapas i samhället av oss vuxna. Föreläsningen tog även upp varför det är problematiskt att tilldela barn och vuxna stereotypa roller och vad vi alla har att vinna på ett mer jämställt förhållningssätt.

Hellre uppkopplad än avkopplad

Anna Nygren, livsstilspedagog
Torsdag 22 november 2018, kl 18-19

En föreläsning om hur barns ökade tid framför skärm påverkar levnadsvanorna. Till exempel sömnrubbningar, sämre matvanor samt mindre fysisk aktivitet.

Världens viktigaste - om kroppen, relationer och sex

Nathalie Simonsson, författare och sexualupplysare
Måndag 19 november 2018, kl. 18-20

En föreläsning med utgångspunkt från boken "Världens viktigaste bok".

Är du redo att ta snacket?

Åsa Eriksson Berggren, sexualupplysare
Tisdag den 13 mars 2018, kl. 18-19

En inspirerande föreläsning om att våga ta det viktiga snacket med barn och unga om kropp, relationer, sex och samtycke.

Om närvaro i digital värld

Jonas Svensson
Onsdag den 25 oktober 2017, kl. 18-20

En tankeväckande och viktig föreläsning om vuxnas och barns förhållningssätt till media och hur dagens eskalerande informationsflöde påverkar vår psykiska hälsa

Ta del av presentationen härPowerpoint

Med ett ben i tonårsvärlden - om tweenis och övergångar

Mia Börjesson
Tisdag den 5 september 2017, Kl. 18-20

Föräldrar och andra viktiga vuxna fick ta del av en föreläsning om tweenies eller förpuberteten, 10-12 år. Med koppling till psykologiska teorier pratade Mia om hur vi vuxna kan coacha våra barn och unga under denna tid.

Tillsammans är det nya själv - att leva ett gott liv som förälderPDF

Cajsa Tengblad
Torsdag den 27 april 2017, kl. 18-20

Cirka 100 föräldrar och andra viktiga vuxna fick ta del av en föreläsning utan filter om det härliga och ibland besvärliga livet som förälder. Föreläsaren, Cajsa Tengblad, förmedlade till åhörarna att känslor måste få ta plats i vår vardag och att glappet mellan verklighet och idealbild bör vara så litet som möjligt för att vi ska må bra.

Senast ändrad: 2019-08-21 09.16

Ändrad av:

Dela sidan: Föreläsningar och seminarier

g q n C