Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Utsatt för brott

Har du blivit utsatt för ett brott eller varit vittne till ett brott? Många unga människor utsätts för eller ser brott. Att drabbas av en sådan händelse är ofta en svår upplevelse. Olika personer reagerar på olika sätt och det är viktigt att komma ihåg att det inte finns några reaktioner som är rätt eller fel. Vanliga känslor är rädsla, ilska, skuld, skam och otrygghet. Det kan vara svårt att förstå varifrån alla känslor kommer och då kan det vara bra att få prata med någon.

Stödcentrum för unga brottsutsatta kan hjälpa dig

Vi är till för att informera, stötta och svara på frågor som kan dyka upp efter en svår händelse, exempelvis:

  • Varför just jag?
  • Vad händer om jag gör en polisanmälan?
  • Måste jag vittna i rättegången?
  • Jag kan inte sova. Hur ska jag orka gå till skolan?

Vad vi kan erbjuda

Har du blivit utsatt för eller bevittnat brott ska du inte tveka att be om hjälp. Du får stöd genom att prata om det du varit med om och att bearbeta dina upplevelser. Du hittar våra kontaktuppgifter längst ner på sidan. Om du hellre vill att vi kontaktar dig, kan du fylla i det här formuläret.

Vi finns även här för att hjälpa till med rådgivning och hjälpa dig att ta kontakt med olika myndigheter eller förbereda dig för en eventuell rättegång. Vi berättar även hur du gör för att få ut en ekonomisk ersättning som du kan ha rätt till som brottsutsatt.

Vi vänder oss till dig

Vi vänder oss till dig som är under 21 år och som har sett eller utsatts för brott, till exempel misshandel, rån, olaga hot, ofredande, våldtäkt eller andra typer av integritetskränkande brott. Brottet behöver inte vara polisanmält.

Även föräldrar eller andra anhöriga till barn eller unga som har sett eller utsatts för brott är välkomna.

Vi tar emot dig oavsett vilket brott du har varit utsatt för eller sett. Är vi inte de bästa att stötta dig hjälper vi dig att hitta den som är det.

Tystnadsplikt och kostnadsfritt

Vi som arbetar på stödcentrum har sekretess vilket innebär att det vi pratar med dig om inte förs vidare till någon annan. Om vi blir oroliga för att du far illa på något sätt är vi däremot skyldiga enligt lag att anmäla till socialtjänsten, men vi pratar alltid med dig om det först.

Alla samtal hos oss är helt kostnadsfria.

Mer information

L

Sociala medier

Följ oss gärna på Facebook

Instagram - följ oss på @stodcentrumboraslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast ändrad: 2019-11-06 16.00

Ändrad av:

Dela sidan: Utsatt för brott

g q n C