Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Utsatt för brott/våld

Har du blivit utsatt för våld eller kränkningar? Du är inte ensam. Stödcentrum för unga kan hjälpa dig att bearbeta dina upplevelser och ge dig det stöd du behöver.

Du har rätt att slippa våld och kränkningar, men om du råkar ut för det finns hjälp att få. Våld kan vara många olika saker, till exempel:

 • att bli utsatt för en misshandel
 • att få oönskade sexuella bilder eller meddelanden skickat till sig
 • att bli kontrollerad i ett förhållande
 • att bli hotad
 • att bli erbjuden någon slags ersättning för att utföra en sexuell handling.

Våldet kan ske i olika sammanhang: mellan kompisar, i ett förhållande, ute på stan eller på en fest.

Stödcentrum för unga kan hjälpa dig

Vi är till för att informera, stötta och svara på frågor som kan dyka upp efter en svår händelse, exempelvis:

 • Varför just jag?
 • Det känns inte bra - men är det våld?
 • Vad händer om jag gör en polisanmälan?
 • Måste jag vittna i rättegången?
 • Jag kan inte sova. Hur ska jag orka gå till skolan?

Det finns inga reaktioner som är fel. Vanliga känslor är rädsla, ilska, skuld, skam och otrygghet. Det kan vara svårt att förstå varifrån alla känslor kommer och då kan det vara bra att få prata med någon.

Det finns föreställningar i samhället om att killar som utsätts för våld inte har samma behov av stöd, vilket både forskning och erfarenheter visar att det inte stämmer. Vi vill jobba för att alla ska känna att de har möjlighet att uttrycka sina känslor och få den hjälp hen behöver.

Vad vi kan erbjuda

Tveka inte att be om hjälp. Du får stöd genom att prata om det du varit med om och att bearbeta dina upplevelser. Du hittar våra kontaktuppgifter längst ner på sidan.

Om du hellre vill att vi kontaktar dig, kan du fylla i vårt Kontaktformulär.

Vi finns även här för att hjälpa till med rådgivning och hjälpa dig att ta kontakt med olika myndigheter eller förbereda dig för en eventuell rättegång. Vi kan också berätta hur du gör för att få ut en ekonomisk ersättning som du kan ha rätt till som brottsutsatt.

Vi vänder oss till dig

Vi vänder oss till dig som är under 23 år och som har sett eller utsatts för våld eller andra typer av integritetskränkande händelser. Du behöver inte ha gjort en polisanmälan.

Även du som är anhörig kan få stöd av oss.

Vi tar emot dig oavsett vad du har varit utsatt för eller sett. Om vi inte är de bästa att stötta dig, hjälper vi dig att hitta den som är det.

Alla samtal hos oss är gratis.

Tystnadsplikt

Vi som arbetar på stödcentrum har sekretess vilket innebär att det vi pratar med dig om inte förs vidare till någon annan. Om vi blir oroliga för att du far illa på något sätt är vi däremot skyldiga enligt lag att anmäla till socialtjänsten, men vi pratar alltid med dig om det först.

Medling vid brott

Medling är ett frivilligt möte mellan en ungdom, från 12 år till 23 år, som begått ett brott och den person som drabbats av brottet. Mötet och samtalet syftar till att minska de negativa följderna som ett brott eller en konflikt kan få.

Medling vid brott

Besöksadress

Besöksadress: Österlånggatan 64, Borås

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Utsatt för brott/våld

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • En solros mot blå himmel Publicerad

  Sök till Familjekollo 2024

  Borås Stad och Lutherska Missionskyrkan i Borås bjuder in ensamstående föräldrar med barn upp till 12 år till en veckas avkoppling och gemenskap på Familjekollo...
 • Yngre man med ljust hår.  Publicerad

  Återvändarbonus om du sommarjobbar hos oss

  Jobbade du som sommarvikarie inom äldreomsorg eller funktionshinderverksamhet förra sommaren? I så fall får du ett extra lönetillägg om du sommarjobbar minst fy...
 • En person som skriver på ett papper Publicerad

  Vad tycker du om äldreomsorgen?

  För elfte gången gör Socialstyrelsen en undersökning där du som är äldre och har hemtjänst eller bor på ett vård- och omsorgsboende får tala om vad du tycker.
Ikon: Kalender

Kalender