Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Trafikregler för cyklister

Det finns många trafikregler att ta hänsyn till när du cyklar eller rör dig i trafiken.

Olika typer av vägar

Om det finns gång- och cykelväg rekommenderar vi att du använder den. Detta gäller på olika typer av gång- och cykelvägar och andra vägar och ytor.

  • På en gemensam gång- och cykelväg delar gående och cyklister på samma yta. Du ska cykla på höger sida och köra om till vänster.
  • På en separerad gång- och cykelväg har gående och cyklister varsin del, som skiljs åt genom till exempel en målad linje eller genom olika typer av beläggning.
  • Du får cykla genom ett gångfartsområde eller på en gågata men endast i gångfart. Cyklister har väjningsplikt mot gående.
  • Du får cykla på körbanan även om det finns en cykelväg. Detta gäller om du är över 15 år, och hastighetsbegränsningen är högst 50 kilometer i timmen. Du får också cykla på körbanan om det är lämpligare med tanke på färdmålet.
  • Du får inte cykla på gångbana. Tänk på att en trottoar är en gångbana.

Korsningar

Det kan vara klurigt att hålla reda på vad som gäller i korsningar och vem som har företräde i olika situationer.

  • Övergångsställen är tänkta för gående. Det är inte förbjudet att cykla där, men det är inte lämpligt. Som cyklist har du alltid väjningsplikt mot både bilar och gående vid ett övergångsställe. Om du kliver av cykeln gäller dock samma sak för dig som för gående.
  • Cykelpassage är en plats avsedd för cyklister att korsa körbanan, men cyklister har väjningsplikt mot bilarna. Cykelpassager är markerade med vägmarkering.
  • Cykelvägar kan fortsätta genom en korsning. På cykelvägar ska bilförare lämna företräde åt cyklister. Detta är vanligt när cykelvägen går utmed en större väg. Cykelvägen utformas då med kantsten på vardera sidan genom hela korsningen.

Mer om trafikregler för cyklister. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Trafikregler för cyklister

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender