Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Södra torget

Södra torget byggs om för att göra torget säkrare, både för gående och resande.

Stadstrafiken i Borås har ökat kraftigt från 7 miljoner resor 2010 till 11,6 miljoner resor 2019. Dagens utformning av Södra torget är anpassat efter ett trafiksystem som inte har varit i bruk på 15 år och för ett betydligt färre antal resor och fordonsrörelser. Detta skapar överbelastning, otydlighet för boråsarna och inte minst en dålig trafiksäkerhet.

Ombyggnationen beräknas ske i två etapper. Etapp 1 kommer vara omläggningar av busslinjer och i etapp 2 kommer en torgyta byggas, med inslag av träd och grönska.

Längst ner på sidan kan du prenumerera på information om Södra torget.

Vanliga frågor och svar om ombyggnationen av Södra torget

Senaste nytt

2023-01-13 Just nu är det fortsatt arbete med att lägga markplattor på torgytan. Det läggs även smågatsten för att få till en snygg struktur kring trädgroparna. Tidplanen är förskjuten något och etapp 2 beräknas vara klart om cirka en månad.

Tidigare veckor

2022-12-09 I veckan har det lagts markplattor på torgytan. Eftersom det har snöat och är kallt kan arbetet med etapp 2 bli något försenat.

2022-12-01 Bussarna kör sedan en dryg vecka tillbaka på Södra torget igen. Samtidigt fortsätter arbetet med etapp 2. Förra veckan sattes cortenplåt, alltså rostfärgade plåtremsor, ut runt alla trädlådor. Det finjusterades också inför plattläggning. Härnäst ska plattor läggas och två belysningsstolpar tas ner. Arbetet pågår enligt tidsplan.

Södra torget visionsskiss

Visionsskiss: Richard Mattsson, stadsarkitekt


Adress/plats

Södra torget, centrum.

Arbetets nuvarande skede

Utförande

Fasernas betydelse.

Byggstart

4 april 2022

Arbetet beräknas vara klart

Hösten 2023

Eventuella störningar

Periodvis kan det vara begränsad framkomlighet för gående över torget.

Kollektivtrafiken kommer tillfälligt att påverkas. Det är Västtrafik som ansvarar för kollektivtrafiken i Borås Stad. För mer information om busslinjernas tillfälliga dragning, kontakta Västtrafik.

Information från Västtrafik om Södra torgets busslinjer. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Prenumerera på nyheter om Södra torget

Fyll i din e-postadress i fältet nedan för att prenumerera på information om Södra torget. När sidan uppdateras får du ett mejl till din inkorg. Du kan närsomhelst avsluta din prenumeration.

Hantera prenumeration

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Södra torget

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender