Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Arkitekttävlingen Europan 15

2019 valde Borås Stad att vara med i Eurpans arkitekttävling med Gässlösa som ska bli en ny stadsdel i Borås. Europan (Europe Programme Architecture Nouvelle), är en europeisk sammanslutning med medlemmar från bygg- och arkitektbranschen som verkar för att lyfta fram unga arkitekter.

Vartannat år håller Europan i världens största återkommande tävling för unga arkitekter under 40 år. 2019 var det år då tävling hölls för 15:de gången och därför kallades den Europan 15. Temat för 2019-års tävling var Productive Cities.

Europan håller i hela tävlingsprocessen och kommunen får tillgång till ett stort europeiskt nätverk från olika städer i Europa. Tävlingen resulterar i ett stort antal innovativa förslag från svenska och europeiska arkitekter, landskapsarkitekter och fysiska planerare. Vinnande tävlingsförslag kan sedan bli en del i den fortsatta planeringen av det nya området.

Europan Sweden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vinnaren, andra platsen och hedersomnämnandet

Följande bidrag vann som bästa förslag för Gässlösa i arkitekttävlingen Europan 15. Detta är juryns motivering:

Första plats: Made in Borås

Made in Borås är ett mycket fint förslag som tar tillvara platsens kvaliteter. Förslaget innehåller en intressant variation av typologier men är samtidigt en tydlig enhet. Förslaget tar på ett övertygande sätt hand om läget vid vattnet och visar att ån kan vara en verklig tillgång för området. De gamla industribyggnaderna som sparas ger en bra förutsättning för verksamheter att etablera sig men ger också en tydlig identitet till området. Stadsbyggnadsstrukturen har en rumslig tydlighet och stabilitet som också tål att utveckla. Utblicken mot kyrkan visar en inlevelse på platsen.

Bidraget Made in Borås

Andra plats: Plugin 2 Produce

Plugin2produce är ett välskrivet och vältänkt förslag. Här finns en tydlig strategi med tre faser presenterad. Idéerna om ”plug-ins” i området är mycket intressanta och bör utvecklas vidare. Förslaget behåller många av de befintliga byggnaderna på området vilket är förtjänstfullt. Förslaget är idémässigt starkt men inte lika tydligt rumsligt.

Bidraget Plugin 2 Produce

Hedersomnämnande: Re:mediate

Re:mediate föreslår ett odlingslandskap centralt i området, vilket har potential att bli en spännande plats och en målpunkt för hela Borås. Den gröna kilen kan bli en fantastisk söndagspromenad. I norr och söder föreslås en stadsstruktur med tydliga kvarter. Strukturen är konsekvent men kanske lite stel på platsen. Förslaget är genomarbetat och fint och tydligt presenterat.

Bidraget Re:mediate

Gässlösa och Europanlogo

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Arkitekttävlingen Europan 15

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Speed tar emot Stora Hållbarhetspriset.

  Speed får Stora hållbarhetspriset 2022

  Publicerad

  Flera års satsningar på hållbarhet, bland annat på att bygga Nordens största takbaserade solcellspark, Gör att logistik- och bemanningsföretaget Speed i Borås f...
 • Fyrverkerier på svart himmel

  Vi önskar alla ett säkert nyårsfirande

  Publicerad

  Nyårsfirandet innebär att en del av oss vill avfyra fyrverkerier. Det är en hantering förknippad med fest och glädje, men också med risker och ibland olägenhete...
 • Ett tält på stora torget

  Därför ska vi ge varandra en ren och snygg stad i julklapp

  Publicerad

  Igår stod vi från Borås rent och snyggt på Stora torget, bjöd på julfika, och gav tips på hur vi kan ge varandra en ren och snygg stad i julklapp. Nu kan du ta ...
Ikon: Kalender

Kalender