Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Aktuella projekt i Viskans park

De fysiska delprojekten sträcker sig över lång tid och varierar i omfattning. Vissa av de fysiska projekten är redan igång och det är viktigt att de tar hänsyn till, och möjliggör, Viskans park.

Dessutom finns det många kommande projekt som utgår från Borås Stads utbyggnadsstrategi. Men det finns också mindre om- eller nybyggnadsprojekt som måste ske för att parken som helhet ska bli verklighet.

Utöver alla dessa projekt finns det projekt som vi inte vet om ännu. Alla delprojekt och platser kommer behövas länkas samman, vilket sker successivt på både kommunens och privata aktörers initiativ. Sammanlänkningen skapar helheten - Viskans park.

Blåklinten 1 och Astern 2, 3, 5, 6, 7

Ett planprogram för norra sidan av riksväg 40 är godkänt och det finns planuppdrag för båda sidor. Planering av vardera sida ska möjliggöra parken och bron över riksväg 40.

Kronängsparken

Kronängsparken började byggas sommaren 2023. Kronängsparken beräknas bli det första projektet att färdigställas som en del av parkens sträckning.

Hallbergsbron, Hallbergs plats och Hallbergsgatan

Området ligger mitt i centrum, med stenbelagda ytor och tät bebyggelse. Hallbergsbron är konstruerad på ett sätt som möjliggör plantering av stora träd och bron blir, precis som Hallbergsgatan och Hallbergs plats, viktiga element i parkens sträckning via Stadsparken, genom centrum vidare mot Viskaholm och Norrby.

Under slutet av 2021 anordnade Borås Stad tillsammans med Sveriges Arkitekter en tävling i gestaltning av området. Vinnaren blev bidraget Viskning av Nyréns arkitektkontor.

Vinnaren av Mittpunkten Länk till annan webbplats.

Den nya utfomningen av området kring Hallbergsplatsen är planerat att byggas sommaren 2023.

Viskaholm

Planarbetet för Viskaholm 2 är igång. Parken ska sträcka sig genom kvarteret och bron som sträcker sig från kvarteret över järnvägen ska möjliggöras i detaljplanen.

Knalletorget (Morfeus)

I detaljplanen för Morfeus görs Knalletorget om. Torget planeras att ha en tydligare koppling mot Hallbergsgatan och parken.

Kommande projekt

Vi har även flera kommande projekt som inte är påbörjade än.
Mer om: kommande projekt längs med parken

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Aktuella projekt i Viskans park

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Speed tar emot Stora Hållbarhetspriset.

  Speed får Stora hållbarhetspriset 2022

  Publicerad

  Flera års satsningar på hållbarhet, bland annat på att bygga Nordens största takbaserade solcellspark, Gör att logistik- och bemanningsföretaget Speed i Borås f...
 • Fyrverkerier på svart himmel

  Vi önskar alla ett säkert nyårsfirande

  Publicerad

  Nyårsfirandet innebär att en del av oss vill avfyra fyrverkerier. Det är en hantering förknippad med fest och glädje, men också med risker och ibland olägenhete...
 • Ett tält på stora torget

  Därför ska vi ge varandra en ren och snygg stad i julklapp

  Publicerad

  Igår stod vi från Borås rent och snyggt på Stora torget, bjöd på julfika, och gav tips på hur vi kan ge varandra en ren och snygg stad i julklapp. Nu kan du ta ...
Ikon: Kalender

Kalender