Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Arkitekttävlingen Europan 15

2019 valde Borås Stad att vara med i Eurpans arkitekttävling med Gässlösa som ska bli en ny stadsdel i Borås. Europan (Europe Programme Architecture Nouvelle), är en europeisk sammanslutning med medlemmar från bygg- och arkitektbranschen som verkar för att lyfta fram unga arkitekter.

Vartannat år håller Europan i världens största återkommande tävling för unga arkitekter under 40 år. 2019 var det år då tävling hölls för 15:de gången och därför kallades den Europan 15. Temat för 2019-års tävling var Productive Cities.

Europan håller i hela tävlingsprocessen och kommunen får tillgång till ett stort europeiskt nätverk från olika städer i Europa. Tävlingen resulterar i ett stort antal innovativa förslag från svenska och europeiska arkitekter, landskapsarkitekter och fysiska planerare. Vinnande tävlingsförslag kan sedan bli en del i den fortsatta planeringen av det nya området.

Europan Sweden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vinnaren, andra platsen och hedersomnämnandet

Följande bidrag vann som bästa förslag för Gässlösa i arkitekttävlingen Europan 15. Detta är juryns motivering:

Första plats: Made in Borås

Made in Borås är ett mycket fint förslag som tar tillvara platsens kvaliteter. Förslaget innehåller en intressant variation av typologier men är samtidigt en tydlig enhet. Förslaget tar på ett övertygande sätt hand om läget vid vattnet och visar att ån kan vara en verklig tillgång för området. De gamla industribyggnaderna som sparas ger en bra förutsättning för verksamheter att etablera sig men ger också en tydlig identitet till området. Stadsbyggnadsstrukturen har en rumslig tydlighet och stabilitet som också tål att utveckla. Utblicken mot kyrkan visar en inlevelse på platsen.

Bidraget Made in Borås

Andra plats: Plugin 2 Produce

Plugin2produce är ett välskrivet och vältänkt förslag. Här finns en tydlig strategi med tre faser presenterad. Idéerna om ”plug-ins” i området är mycket intressanta och bör utvecklas vidare. Förslaget behåller många av de befintliga byggnaderna på området vilket är förtjänstfullt. Förslaget är idémässigt starkt men inte lika tydligt rumsligt.

Bidraget Plugin 2 Produce

Hedersomnämnande: Re:mediate

Re:mediate föreslår ett odlingslandskap centralt i området, vilket har potential att bli en spännande plats och en målpunkt för hela Borås. Den gröna kilen kan bli en fantastisk söndagspromenad. I norr och söder föreslås en stadsstruktur med tydliga kvarter. Strukturen är konsekvent men kanske lite stel på platsen. Förslaget är genomarbetat och fint och tydligt presenterat.

Bidraget Re:mediate

Gässlösa och Europanlogo

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Arkitekttävlingen Europan 15

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Illustration av ny ishall på Norrby Långgata - Evedalsgatan.

  Borås Stad tar över bygget av den nya ishallen

  Publicerad

  Det är sedan tidigare beslutat att en ny ishall ska byggas på fastigheten Kilsund 4, området där Leos lekland tidigare låg. Nu köper Borås Stad marken och träde...
 • Flygbild över Borås

  Vi är redo när vintern kommer

  Publicerad

  Just nu känns det som att vintern är långt borta men när den väl kommer är vi redo och har full beredskap för vinterväghållning i Borås Stad. Har du frågor om s...
 • Visionsskiss Södra Torget

  Södra torget trafikeras igen

  Publicerad

  Nästa vecka, den 21 november, är det dags för bussarna att börja gå från Södra torget igen. I våras påbörjades arbetet med att bygga om torget. Områdets nya utf...
Ikon: Kalender

Kalender