Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Plats i förskola och skola för ukrainska medborgare

Barn har rätt till förskola eller skola om ni har sökt asyl hos Migrationsverket eller fått uppehållstillstånd enligt EU:s massflyktsdirektiv. Det går bra att ansöka om plats i förskola och skola innan ni har registrerat er hos Migrationsverket.

Det här gäller för barn i olika åldrar:

  • Barn som är 6 månader-3 år har rätt till förskola om vårdnadshavarna arbetar, studerar, är arbetssökande eller är föräldraledig (för annat barn) och omfattas av föräldraledighetslagen.
  • Barn som är 3-5 år har rätt till allmän förskola. Allmän förskola erbjuds från och med augusti det år barnet fyller tre år. För allmän förskola finns inget krav på sysselsättning i form av arbete eller studier.
  • Barn som är 6-15 år har rätt till grundskola.
  • Barn som är 6-12 år har rätt till fritidshem om vårdnadshavarna arbetar, studerar eller är arbetssökande och anmälda till Arbetsförmedlingen.
  • Barn som är 16-19 år har rätt till gymnasieskola. Utbildningen på gymnasiet måste ha påbörjats innan barnet fyllt 18 år.

Det svenska skolsystemet

Läs mer om det svenska skolsystemet på informationsverige.se. Där finns även informationen översatt till bland annat engelska och ryska.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Plats i förskola och skola för ukrainska medborgare

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol