Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Konstfilmklubben - samtal mellan Sanjin Pejkovic och Sara Broos inför Borås-premiären av hennes film "Skärvor"

Inför Borås-premiären av filmen "Skärvor" bjuder Borås Konstmuseum in till ett samtal mellan filmskaparen Sara Broos och filmkonsulent Sanjin Pejkovic om liv och död, ljus och mörker och annat.

Tid:
Plats: Borås Konstmuseum

Barn i närbild som doftar på en blomma.

Konstfilmklubben – reKONSTruktioner – minne, politik och rörliga bilder

Tisdag 16 april

Samtal kl. 16.30–17.30
Borås Konstmuseum (gratis inträde)

Filmvisning kl. 18.00
Biostaden (5 min promenad från museet)

Biljetter till filmvisningen:
https://www.filmstaden.se/bokning/kop/ec055d1f-b67c-4ba0-8601-77cf8895f04e/

Med koden SARA går man två och betalar för en!

Inför Borås-premiären av filmen Skärvor bjuder Borås Konstmuseum och Kulturförvaltningen Västra Götalandsregionen in till ett samtal mellan filmskaparen Sara Broos och filmkonsulent för Västra Götalandsregionen Sanjin Pejkovic om liv och död, ljus och mörker och annat. Samtalet modereras av Daniel Terres, verksamhetsutvecklare för program och urban konst på Borås Konstmusem.

Sara Broos filmskapande präglas av ett nära och intimt tilltal och ett poetiskt filmspråk. Även Skärvor tar avstamp i det personliga och utvecklas till en resa där ett associativt flöde tar oss till olika platser, berättelser och möten. Genom individuella och kollektiva upplevelser utforskas vad det innebär att leva, en skildring av livets skönhet och grymhet, om mörkret inom oss och i vår omvärld. Med visuell stringens vävs minnen, erfarenheter och händelser samman med myter och drömmar i en film om sökande efter sammanhang i en splittrad verklighet.

Filmvisningen följs av en frågestund med filmskaparen.

Trailer till filmen:
https://www.youtube.com/watch?v=hWYYTWzVHSc

Sara Broos debuterade med kortfilmen Time To Be 2003, som vann pris för bästa film på Köpenhamns kortfilmsfestival Cosmic Zoom. Hon långfilmsdebuterade 2012 med För dig naken, en kärlekshistoria med konstnären Lars Lerin. Filmen erhöll Dragon Award för bästa svenska dokumentär 2012 och bästa Nordiska Dokumentär i Fredrikstad, Norge 2013. Hon är även verksam som frilansjournalist och utbildningsledare för Alma Manusutbildning. 2023 hade hon en stor utställning på Kulturhuset Stadsteatern, Personal Films med Gunvor Nelson. https://www.sarabroos.com/

Sanjin Pejkovic är filmkonsulent på VGR, filmvetare, kritiker och skribent. Som konsulent jobbar han främst med frågor som rör visning/spridning och film i skolan. Hans doktorsavhandling handlar om dokumentärfilm och medierat minne och har undervisat vid flertal svenska lärosäten sedan 2003. Pejkovic skriver för bl. a Expressen Kultur, GP Kultur, tidskrifterna FLM och Filmrutan. Han samarbetar med ett antal svenska och internationella filmfestivaler.

Daniel Ricardo Terres är verksamhetsutvecklare för program och urban konst på Borås Konstmuseum. Han har tidigare arbetat som projektledare för Göteborgs Konsthall med ett vidgat begrepp om offentlig konst och publika program. Han intresserar sig för konst i andra offentligheter bortom utställningsrummet och estetiska relationer i en segregerad urbanitet. Han har skrivit för tidskrifter som Paletten, Kultwatch och Ord&Bild.

Programserien Konstfilmklubben– reKONSTruktioner – minne, politik och rörliga bilder initierades av Kulturförvaltning Västra Götalandsregionen i samarbete med Borås Konstmuseum med intention att skapa heterogena visnings- och diskussionsplatser för konstfilm.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

E-post:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2024-03-27] Konstfilmklubben - samtal mellan Sanjin Pejkovic och Sara Broos inför Borås-premiären av hennes film "Skärvor"

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol