Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

NIGHTFALL – Queer talks & screenings #14 Animating Beyond the Horizon

Kvällen gästas av konstnären Kolbrún Inga Söring som presenterar ett kortfilmsprogram som dyker ner i animationens värld för att väcka liv i nya världar som ligger långt bortom våra horisonter.

Tid:
Plats: Borås Konstmuseum

grå rund form i centrum med lysande ljusstrålar i blandade färger i bakgrunden.

Bild ur filmen 902 av Ville Hulling (2020)

SAQMI -The Swedish Archive for Queer Moving Images tar över Borås Konstmuseum under Borås Art Biennial 2024 och Borås PRIDE!

Nightfall är en kväll med queera samtal och filmvisningar. Vi bjuder in konstnärer att dela med sig av och prata om sitt arbete och sin process. Nightfall är både en showcase för färdiga verk och en queer peer review för pågående arbete.

Kvällen gästas av konstnären Kolbrún Inga Söring som presenterar ett kortfilmsprogram som dyker ner i animationens värld för att väcka liv i nya världar som ligger långt bortom våra horisonter. Vad händer när vi sträcker oss in i det utopiska, det dystopiska, bortom det verkliga och det faktiska?

Plats: Borås Konstmuseum
Datum: Torsdag 27 juni
Tid: 18–20 (förlängd öppettid)
Gratis inträde

PROGRAMMET
Programmet fokuserar på animation, mer specifikt på världsbyggande inom animation. Sex spännande filmer visas för att kittla din animationsfantasi <3

1. Twosome (SE: Tvåsam) (4 min) av Mette Hansen
Synopsis: Mette Hansen Två personer möts och utvecklar en relation som gradvis blir problematisk. Gränsen mellan att vara en person och att vara två suddas ut. Videon handlar främst om att kunna kommunicera. Men beroende, tillit och integritet spelar också en viktig roll i berättelsen. Slutligen kan det vara väldigt ensamt att vara två.

Språk: Ingen dialog
Färg: Svartvitt
År: 2006

2. 902 (5.22 min) av Ville Hulling
Synopsis: 902 är en film om den 902:a piloten som ansvarar för att övervaka mänsklighetens resa till Tellus 2, och deras samtal med rymdskeppet som tar dem dit. Samtal om livets och rymdens skönhet.

Den här filmen skapades som ett resultat av covid-19-pandemin. Jag var ensam och uttråkad i min lägenhet och ville ha ett projekt att arbeta med. Men hur gör man en sci-fi-film ensam i en lägenhet på 19 m2? Utrymmets begränsningar, vem jag kunde (inte kunde) träffa och mina begränsade animeringsfärdigheter krävde att jag skapade en värld som skilde sig från mina egna förväntningar på vad den skulle vara. Det var inte viktigt att 3D-modelleringen var perfekt, att animeringen var smidig och att röstskådespelarna var professionella. Det var berättelsen om att upptäcka skönhet. Och skönhet ska aldrig tvingas vara professionell, smidig eller perfekt.

Språk: Svenska (engelska undertexter tillgängliga)
Färg: Färg
År: 2020

3. Lamina (3 min) av Kría Rán ''Bíbí'' Söring
Synopsis: En liten kille går ut på en promenad under en solig dag. Men någon märklig kraft har andra planer i åtanke för honom.

Språk: Ingen dialog
Färg: Färg
År: 2021

4. Vem är Gunnar? En könslig historia (5.25 min) av Tilda Lovell
Synopsis: Vem är Gunnar? (EN:Who is Gunnar?) är baserad på hitlåten "Gunnar" av de svenska feministiska rapikonerna D Muttant och Y Puss. Gunnar är en grön gräshoppa som är förvirrad över hur han har behandlats i livet. Vi hittar honom i öknen, gråtande över den ofrivilliga genitalkirurgi som han utsattes för som barn. Hans drömmar går i uppfyllelse när han gräver upp sin gamla läkare som går med på att operera honom igen. Efter att ha snubblat över en gammal resväska och en mystisk mink får han se dörren till en annan värld där han befinner sig, bland små Tims och smurfar.

Språk: Ingen dialog & Svenska
Färg: Färg
År: 2004

5. Benjamins Blommor (SE: Benjamins Blommor) (11:52 min) av Malin Erixon
Synopsis: Benjamins brist på kärlek och sällskap har placerat honom på den suddiga gränsen mellan fantasi och verklighet, där det kan vara svårt att förstå vad som är vad. Vi möter Benjamin i det rum där han lever sitt liv - ser hans förvirring, hans tvångstankar och färgstarka fantasi.

Språk: Dialog på engelska
Färg: Färg
År: 2012

6. Valfångade kvinnor (9 min) av Jeuno JE Kim & Ewa Einhorn
Synopsis: Krabstadt är en fiktiv gränsstad i Arktis dit alla de nordiska länderna har skickat sina "oönskade". Staden befolkas av långtidsarbetslösa, asylsökande, invandrare och personer med alltför många förfallna räkningar. Krabstadt är en skev spegel av skandinaviska politiska system, sociala seder och livsstilar. I en kall och mörk värld där människor och antropomorfa djur lever sida vid sida, arbetar de två seriehjältarna Schlop-Schlop och KK på Office Of Development där de måste hantera absurda byråkratiska verkligheter, besvärliga invånare och ömtåliga miljöer. Krabstadt är en serie korta animerade filmer som satiriserar över det moderna livets byråkratisering, post-socialdemokratiska motsägelser, aktuella politiska händelser och småstadens småaktighet. En dag strandsätts en grupp valfångade kvinnor på Krabstadts stränder och det är upp till KK och SS att hantera situationen.

Språk: Engelska
Färg: Färg
År: 2013

Om SAQMI
SAQMI -The Swedish Archive for Queer Moving Images är en plattform och ett arkiv för queera rörliga bilder i Sverige, genom historien fram till idag.
Läs mer på https://saqmi.se/Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Om Kolbrún Inga Söring
Kolbrún Inga Söring (den) är en icke-binär queer konstnär som arbetar i Göteborg och vars arbete spänner över flera områden av konstnärligt uttryck från performance, video arbete och platsspecifika installationer till samhällsbearbetning och kulturproduktion. Den driver för närvarande organisationen Status Queer.
https://statusqueer.com/Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. & Kolbrún Inga Söring (rethinkingthelittlemermaid.org)Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Programmet kurerades av Kolbrún Inga Söring och Sam Message i samarbete med Anna Linder.

Nightfall stöds av Kulturrådet och Göteborgs stad.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2024-05-20] NIGHTFALL – Queer talks & screenings #14 Animating Beyond the Horizon

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol