Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Throwback Thursday: Friday the 13th (1980)

”Ki-ki-ki-ma-ma-ma”! Blodiga slasher-mord, anonyma psykopater och omotiverade nakenscener i en av tidernas mest inflytelserika tonårs-skräckisar, nu åter på bio! En julidag 1979 dök en helsidesannons upp i branschtidningen Variety, där Fredagen den 13:de såldes in som ”den läskigaste film som någonsin gjorts”. Sean S. Cunningham, som låg bakom annonsen, hade i själva verket ingen film – men lyckades med sitt PR-trick säkra finansieringen för det som skulle bli en gigantisk succé

Köp biljett (torsdag 31/10 klockan 19). länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterDu kan även köpa biljett direkt i kassan (Guldpusselbesökare kan endast få sin gratisbiljett i kassan). Med reservation för slutsålt.

Borås Bio Röda kvarn

Tid: 2019-10-31 19.00
Plats: Borås Bio Röda Kvarn

 

Friday the 13th är ett skamlöst lågbudgetplagiat på John Carpenters stilbildande Halloween med en oväntad twist som i sin tur är en variant på Hitchcocks Psycho. I denna första del av den långlivade serien anländer ett gäng pilska sommarlägerledare till skogstäta Crystal Lake. Lättsamheterna övergår i blodigt allvar när de får besök av en mystisk mördare med koppling till lägrets mörka förflutna. En ikonisk kultklassiker av tveksam kvalitet men otvivelaktigt kultvärde, tillbaka på bio under en ryslig filmkväll! Visas som Hallowen-film i samarbete med Cinemateket:c/o och stöd av Västra Götalandsregionen.

Om Throwback Thursday
Friday the 13th visas inom Röda Kvarns Throwback Thursday-koncept, med visning av utvalda kultklassiker ett par gånger per säsong. Arrangemanget är en så kallad Guldpusselkväll, vilket innebär att det är gratis för alla med kulturkortet Pussel och 2 pusselbitar. Guldpusselbesökare kan endast få sin gratisbiljett i kassan på plats på biografen.

Filmfakta

Regi: Sean S. Cunningham
Medverkande: Betsy Palmer, Adrienne King m fl
Land: USA
År: 1980
Censur: Från 15 år
Längd: 95 minuter
Originaltitel: Friday the 13th
Biljetter: 50 kronor Köp biljett (torsdag 31/10 klockan 19)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Obs! Visas otextad.

L

Sociala medier

Facebook

Senast ändrad: 2019-09-16 15.30

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-09-16] Throwback Thursday: Friday the 13th (1980)

g q n C