Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Tisdagar: Jeanette Schäring, miljö och textilkonstnär

En flerdimensionell föreläsning för olika sinnen med konstnärliga, holistiska och poetiska inslag. På plats får du möjligheten att se, höra, känna, ta och lukta på resultaten av växtfärgningsprocesser, fotosyntesernas färger och naturmaterial.

Tid:
Plats: Textilmuseet, Skaraborgsvägen 3, Borås

Foto av Jeanette Schäring

Jeanette Schäring


Jeanette Schäring är en nationell och internationell transdisciplinär miljökonstnär som korsar mellan konst, hantverk, vetenskap och filosofi. Hon har med bland andra, Uppsala universitet, Chalmers, Göteborgs Universitet och Riksantikvarieämbetet ingått i interdisciplinära samarbeten där hantverk, konst, vetenskap, växter och färg har korsbefruktat varandra.

Shärings konstnärliga forskning fokuserar på färg från växter, vatten och ljus och hur färgen från växter förbinder oss människor genom perception, livslopp, visdom och hälsa. .

Du kanske känner igen henne från tidigare utställningar som vems vatten är du eller projekt inom textilkonst och vetenskap på Navet Science Center. Precis hemkommen från ett flerårigt miljökonstnärligt arbete i Nya Zeeland är Boråsaren nu tillbaka och hennes första steg efter flytten var Studio 54 med utställning ”Listening to the colour Blue and Tasting the smell of Dandelion Yellow” och sedan vidare till Open studio, som Artist –In –Residence på Textilmuseet juni-juli 2022.

Under föreläsningen berättar, visar och gestaltar miljökonstnären delar från den konstnärliga process hon haft på Textilmuseet under senvåren och sommaren.

Naturmaterial/ fibrer, färgade textiler och naturens målarfärger ställs ut på plats. Inslag av eko-poesi och dokumenterade dialoger mellan konstnären och naturen delas med tisdagspubliken.

Bland andra frågor berörs även: Hur kan växternas egenskaper på kroppen i form av ett klädesplagg ha läkande effekter på vår hälsa utanför och inom kroppen? Är det rätt att bara ta växter för att använda. Hur ger vi tillbaka av det som vi tar av växterna? Hur mycket behöver vi färga?”

 

KÖP BILJETT HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

OM KONSTNÄREN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Artist in residence Textilmuseet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2022-09-06] Tisdagar: Jeanette Schäring, miljö och textilkonstnär

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol