Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Vernissage: In Character - Costumes & Images

In Character – Costumes & Images är en utställning där det konstnärliga hantverket inom teaterkostym och fotografi står i fokus. Hur går det till att bygga en karaktär, att klä en känsla?

Välkommen till invigningen den 15 juni i Textilmuseets stora hall!

Utställningen presenterar ett urval av de sagolika dräkter som kostymdesigner Nina Sandström har skapat till teater-, dans- och operascenen. Kostymerna visas tillsammans med fotograf Magnus Länjes karaktärsporträtt av de skådespelare som burit dräkterna.

Här får du som besökare inblick i arbetet som kostymdesigner och hantverket med att skapa kostymer för scenen. Från idé till skisser, materialval och konstruktion av de färdiga dräkterna. En stor del av arbetet handlar om att tolka pjäsens karaktärer och bygga upp stämningar och helhetsscener med färger och former, där dräkterna hjälper skådespelarna att leva sig in i rollerna.

Tillsammans skapar Nina Sandströms uttrycksfulla kostymer och Magnus Länjes vackra bilder en cinematografisk effekt som tar med betraktaren in i dramatikens värld av dröm och verklighet, ljus och mörker. Det handlar om tolkningen av ljus och mörker, det strama och stränga kontra det färgstarka och livsbejakande.


Nina Sandström, utbildad på Konstfack i Stockholm, är verksam som kostymdesigner inom film, teater, dans och opera. Hon har de senaste tio åren ritat kostymer till en rad nytolkningar av Ingmar Bergmans verk och tilldelades 2017 kunglig medalj för sina framstående instanser som kostymdesigner.

Magnus Länje är porträttfotograf och utbildad på City University of New York. Under sina 10 år som fotograf i New York porträtterade han många berömda personer, från Jerry Seinfeld till Salman Rushdie. I Sverige har han fotograferat näringslivstoppar, kulturpersonligheter och politiker som t.ex. de båda statsministrarna Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven.

Tid: 2019-06-15 13.00
Plats: Textilmuseet, Textile Fashion Center

Balenciaga - Master of Couture, entré

Senast ändrad: 2019-06-12 09.51

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-06-12] Vernissage: In Character - Costumes & Images

g q n C