Rya Åsar naturreservat
Rya åsar är ett kommunalt naturreservat som bildades 2001. Med sina 562 hektar erbjuder detta område en viktig plats för friluftslivet. Här kan du följa de markerade spåren som tar dig genom varierande landskap, från ädellövskogar till stora barrskogar och jordbruksmark. Under sommarhalvåret kan du se nötkreatur beta i de omgivande hagarna.
Sevärdheter och historia
Området är lättillgängligt även om det kan vara lite kuperat. Här finns gott om trevliga platser för picknick och flera grillplatser. Vid entrén i Björbobacken finns flera grillplatser och en toalett för bekvämlighet. I närheten av Ramshulan kan du njuta av olika trädgårdsväxter. Där finns det även tillgång till vatten och toalett. Vid Ladugården finns Naturskolans verksamhet.
Blicka mot stan vid Hestra klint
Blicka ut över staden från Hestra klint i söder. Här finns en utsiktsplats intill resterna av en gammal trädgård med imponerande stenmurar. Kransrams och ormbär pryder skogsbrynet och skapar en unik atmosfär.
Färdas i Linnés fotspår vid Grönbo och Hagen
Följ i Carl von Linnés fotspår vid Grönbo och Hagen. Vid Grönbo finns en hålväg som Linné använde på sin resa genom Västergötland år 1746. En minnessten tillägnad Linné kan ses längs hålvägen i söder. Hagmarken betas för att bevara landskapet och öka naturvärdena. Öster om åkern finns resterna av den gamla gården Hagen med dess bokträd och stensatta kanter.
Ryssby - odlingslandskap och utsiktsplatser
Utforska Ryssby med dess odlingslandskap och utsiktsplatser. Här fanns tre gårdar och ett torp på 1800-talet. Nu blommar ängsskallra och blåklockor på det som tidigare var åkrar. En picknickplats bjuder på utsikt över ängarna och en damm. I dammen finns möjligheten att se den sällsynta större vattensalamandern. Två utsiktsplatser vid Ryssby klint erbjuder spektakulära vyer i söder.
Björbo hage varvar lövskog och ängar
Vandra genom Björbo hage och upplev dess varierande landskap med lövskogar och ängar. Gläntor med gamla åkrar som hålls öppna med slåtter bjuder in till avkoppling. Området är rikt på odlingsrösen och omkullfallna träd som skapar en magisk atmosfär. Här finns också flera ovanliga landlevande snäckor att upptäcka.
Höga berg och djupa dalar kring Rya klint, Fjällsjön och Väghall
Slå dig ner vid Rya klint, Fjällsjön och Väghall och njut av de höga bergen och djupa dalarna. Utsiktsplatsen Rya klint bjuder på en vidsträckt utsikt över Borås medan vildmarksspåret leder dig norrut mot Fjällsjön där du kan grilla och övernatta i vindskyddet. Utforska även platsen Väghall där de första familjerna bosatte sig på 1700-talet. Rester efter hus, ladugårdar och brunnar finns att beskåda, och vågar du kanske till och med kika in i den stora källaren?
Artrikedom
Eken står som symbolträd för Rya Åsar och i delar av reservatet finns ekträd som är ungefär lika gamla som området självt.
Lövskogen bjuder på en rik flora med sina frodiga lundar och sällsynta mossor, snäckor och andra unika naturtyper. Hasselskogar, alkärr och lindskogar är några typer som sticker ut.
Hasselmusen trivs väl i reservatet och bygger sina bon i tät vegetation. Lövskogen är också hem åt en mängd fåglar, inklusive nötkråka, stenknäck, mindre hackspett och spillkråka.
Granskogarna, som är relativt gamla, är inte lika mångfasetterade när det gäller arter. Den mest värdefulla delen av skogen utgörs av en sumpskog, där du hittar en unik flora bestående av dvärghäxört, gullpudra, strutbräken och hässlebrodd.
I närheten av Ryssby och Ramshulan bevaras öppna inägomarker med askängar, stenmurar, åkrar och hagmarker, vilket ger en inblick i det historiska landskapet. Vid Ryssby ligger dammen där det finns chans att se den sällsynta större vattensalamandern.
Ordningsregler för naturreservatet
Du är varmt välkommen att besöka reservatet men det är inte tillåtet att:
- skada levande eller döda träd och buskar
- gräva upp växter
- skada berghällar, block eller klippor
- göra upp eld på annan plats än vad som är anvisat av kommunen
- tälta eller ställa upp husvagn
- rida eller cykla utanför stigar och leder
- framföra motordrivet fordon
- tippa trädgårdsavfall
- sätt upp skylt, affisch, orienteringskontroll eller liknande
- anordna idrottstävling.
Vandringsleder och promenadstråk
Dessa vandringsleder finns i eller gå igenom reservatet:
-
Almenäs (blå svamp), 1,5 km
–
svår
Vandringsleden utgår från parkeringsplatsen på Almenäs och går helt i naturreservatet Rya åsar. Spårets symbol är en blå svamp.
Startplats: Almenäs
-
Hestra Ekås (grön-vit), 9 km
–
medel
Det gröna-vita spåret bjuder på en skön vandring genom vackra granskogar och lite kuperad terräng. Du kommer passera gårdarna i Kypered och det pittoreska torpet Blombacka där leden tar dig genom öppn...
Startplats: Hestrastugan
-
Hestra Ekås (rosa), 13 km
–
svår
Det rosa spåret börjar vid Hestrastugan och sträcker sig cirka 13 km genom varierad terräng, med delvis utmanande backar och stigar som slingrar sig genom granskog. Du passerar gårdarna i Kypered och ...
Startplats: Hestrastugan
-
Rya åsar Ekskogen (eklöv), 4 km
–
medel
Vandringsleden "Ekskogen" börjar vid parkeringsplatsen vid Björbostugan och ligger i naturreservatet Rya Åsar. Vandringen tar dig genom kulturmarkerna vid Ramshulan mot Ryssby, där du hittar fina utsi...
Startplats: Björbostugan
-
Rya åsar elljusspår (elljus), 2,4 km
–
medel
Rya åsars elljusspår utgår från Björbobacken eller Ryssby, går på grusat underlag genom lummig granskog och är något backigt. Spåret passerar de öppna åkermarkerna vid Ramshulans gård och är belyst fr...
Startplats: Björbobacken, Ryssby
-
Rya åsar Rävstigen (räv), 800 meter
–
lätt
Rävstigen är en 800 meter lång upptäcksstig för barn med olika lekmoment längs vägen. Här får barnen bekanta sig med Rya Räv och hennes vänner och testa på roliga aktiviteter kopplat till friluftsliv....
Startplats: Björbostugan
-
Rya åsar, Vildmarksspåret (gran), 9 km
–
svår
Vandringsleden börjar vid parkeringen vid Björbostugan och tar dig genom kulturmarkerna vid Ramshulan och genom kuperad terräng i barrskogen fram till vindskyddet vid Fjällsjön. Därefter går du till u...
Startplats: Björbostugan
-
Sjuhäradsleden (orange), flera längder
–
svår
Sjuhäradsleden är en vandringsled mellan Hindås och Mullsjö. Sträckan genom Borås är 47 km och hela Sjuhäradsleden är 14 mil och ingår i Europaled 1. Leden är orangemarkerad och går genom skiftande mi...
Startplats: Björbostugan, Omegastugan Olsfors, SOK stugan Nordtorp
Grillplatser
-
Rya åsar Högplatån
Grillplatsen ligger inne i naturreservatet Rya åsar. Högplatån kallas den äng som grillplatsen ligger vid. Ängen utnyttjas för spel och lekar. Det markerade spåret Ekskogen går förbi Högplatån.
Utgångsplats: Ålgården
-
Rya åsar Fjällsjön
Grillplatsen ligger inne i naturreservatet Rya åsar. Det markerade spåret Vildmarken går förbi grillplatsen och Hestra IF har sitt 12 kilometer spår här. På samma plats finns även ett vindskydd för övernattning.
Utgångsplats: Björbostugan
Vindskydd
-
Rya åsar Högplatån
Vindskyddet ligger inne i naturreservatet Rya åsar. Högplatån kallas den äng som grillplatsen ligger vid. Ängen utnyttjas för spel och lekar. Det markerade spåret Ekskogen går förbi Högplatån.
Utgångsplats: Ålgården
-
Rya åsar Fjällsjön
Vindskyddet ligger inne i naturreservatet Rya åsar. Det markerade spåret Vildmarken går förbi grillplatsen och Hestra IF har sitt 12 kilometer spår här.
Utgångsplats: Björbostugan
Praktisk information
Hitta hit
Rya Åsar är beläget bara tre kilometer nordväst om Borås centrum. För att ta dig dit, följ enkelt skyltningen längs vägen mot Knalleland och Ryda.
Buss
Närmaste busshållplats är Björbostugan. Därifrån hittar du en av naturreservatets entréer cirka 200 meter bort.
Parkering
Vid Rya åsars huvudentré (Björbobacken).
På parkeringen finns ställplats med el för tre husbilar.
Kostnad 150 kronor per dygn. Betalning sker med swish på plats eller via ifiske.se. Observera att platserna ej är bokningsbara.
Toalett
Ja, vid Björbobacken finns en tillgänglighetsanpassad toalett.
Tillgänglighet
Naturreservatet har inga tillgänglighetsanpassningar.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av: