Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Nya vandringsleder Kransmossen

Karta över nya vandringsleder Kransmossen


Just nu händer mycket Kransmossen! Vi uppför fyra nya vandringsleder och ändrar sträckningen på en befintlig.

Den röda och den svart-vita leden kommer att märkas upp med reflexer, dessa leder kan du alltså gå/jogga med ficklampa/nattlampa när det är mörkt ute.

Det kommer inte att vara tillåtet med organiserad mountainbiketräning på dessa leder.

Vandringsleden Tystnaden

Vandringsleden Tystnaden är en helt ny led som blir cirka 1,5 km lång. Ledens skyltar kommer att bestå av ett orange ormbunksblad. Vandringsleden startar vid långa spången utmed Kransån.
Leden går delvis på spång utmed Kransån och delvis på små skogsstigar i vacker granskog.

Längs leden kommer det att finnas skyltar med information om kopplingen mellan natur och hälsa. Leden har tagits fram tillsammans med företaget ”Vara med naturen”.

Röda leden

Den röda vandringsleden förlängs och blir cirka 4 km lång. Den kommer att bli ett mellanting mellan vandringsled och trailspår. Leden startar från Mariedalsstugan och går de första 200 meterna på asfalt. Leden följer sedan den långa spången utmed Kransån. Leden är precis efter passagen av Kransån ganska kuperad, men när man väl kommit upp på höjden så fortsätter leden på små skogsstigar i klassisk Sjuhäradsterräng: vacker granskog, många små höjder och på några ställen ganska stenigt.

Gröna leden

Den gröna leden är idag mycket odefinierbar. Den har delvis för dåligt underlag (mycket rötter) för att kallas motionsspår och den går också till hälften på asfalt, vilket gör att de som tänker att detta är en fin vandringsled blir mycket besvikna. Vi kommer nu att korta av den gröna leden något (undvika det partiet där vi helt enkelt inte har möjlighet att komma in med maskiner för att förbättra underlaget) och lägga leden i ett område där vi i framtiden kan arbeta för att få till ett bra motionsspår. Den gröna leden kommer att bli cirka 8 km lång. (Du som även i framtiden vill vandra/jogga förbi Laggarebo och mossarna däromkring ska istället välja den svart-vita leden när den är färdigställd.)

Svart-vita leden

Den svart-vita leden är en ny led och blir drygt 11 km lång. För att det enkelt ska gå att se de svart-vita märkningarna i skogen kommer det också att finnas en orange prick på dem.

Även denna vandringsled/trailspår startar från Mariedalsstugan och går de första 200 meterna på asfalt och följer sedan den långa spången utmed Kransån. Leden är precis efter passagen av Kransån ganska kuperad, men när man väl kommit upp på höjden så fortsätter leden på små skogsstigar i klassisk Sjuhäradsterräng: vacker granskog, många små och stora höjder och på några ställen ganska stenigt.

Dessa leder är påbörjade och förväntas vara färdigställda under år 2021.

Övriga motionsspår och vandringsleder på Kransmossen kommer att finnas kvar i befintlig sträckning.

Ytterligare en ny vandringsled som kommer att passerar Kransmossen är den 3 mil lång vandringsled som kommer att förbinda Kransmossen med bland annat Hedvigsborg, Transåssjön, Kråkered, Golfbanan, Björkehovsstugan, Älmås, Svarttjärn och Gånghester. Arbetet med denna led är påbörjad.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Nya vandringsleder Kransmossen

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender