Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Särskilda rekommendationer för Västra Götaland förlängs till 6 juni

Ut(e)maningen - veckans tips v 2

Var med i Borås Ut(e)maning!

Varje vecka under Ut(e)maningen tipsar vi om några olika friluftslivs- eller motionsmöjligheter i Borås.

Denna veckan tipsar vi om några av Borås kommunala naturreservat.


Flera av naturreservaten är fina att besöka även vintertid!

Hofsnäs

I Hofsnäs finns ett nytt fågeltorn, alldeles i kanten av Torpasjön. Fågeltornet är i två våningar, där nedre delen är tillgänglighetsanpassad. Grillplatser finns på 10 platser i naturreservatet.

På Hofsnäs finns fyra vandringsleder. Den kortaste är 1 km lång och är också tillgänglighetsanpassad. Lederna om 2,6 och 4,8 km går också i området omkring Hofsnäs, medan Tångenleden (5,6 km) går bort till grillstugan vid Tången. Längs flera av lederna kan du se de mycket stora ekarna, som är en sevärdhet året om.

Rya åsar

Helt nytt på Rya åsar är ett utsiktstorn längst upp i gamla slalombacken Björbobacken. Härifrån ser du både centrala Borås och Öresjö!

Flera grillplatser finns i naturreservatet bland annat vid Högplatån precis ovanför Ålgården, samt vid Fjällsjön. För att komma till Fjällsjön kan du vandra "Granleden" som utgår från Björbostugan. Granleden är 5 km. Från Björbostugan utgår också Eksklogsleden som är 4 km lång.

Storsjön

Vandringsleden runt Storsjön i Viskafors är 8,5 km lång och utgår från Storsjögården. Längs leden finns 12 grillplatser! De allra flesta ligger med utsikt över Storsjön, men ytterligare en riktigt fin grillplats med vindskydd finns vid den lilla Lomsjön.

Vänga mosse

Vänga mosse är magiskt vacker även i vinterskrud. Den tillgänglighetsanpassade leden går mellan naturreservatets två parkeringar och är 1,8 km lång. Går du fram och tillbaka blir sträckan alltså 3,6 km lång. Ytterligare en led om 2,3 finns i området.

Älmås

Älmås naturreservat består delvis av vackert gammalt bondelandskap med stenmurar, odlingsrösen och hamlade träd. Mycket populärt är också att vandra bort till den lilla, mycket populära, grillstugan vid Svarttjärn. Grillstugan kommer du till genom att följa det blå spåret. Spåret är ca 4,4 km långt. I Älmås finns också en skogsslinga för barn och ungdomar med information om både skogshistoria och hur skötseln av en skog går till idag.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Ut(e)maningen - veckans tips v 2

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol