Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Tillgänglig bio

Tillgänglig bio handlar om att så många som möjligt ska kunna uppleva film på biograf, även med vissa funktionshinder. Det innebär syntolkning och uppläst svensk text med talande textremsa på biograf för personer med till exempel synnedsättning.

Nu finns en helt nyutvecklad teknik för att enkelt tillgodogöra sig detta. För att använda tjänsten behöver man ladda ner en applikation till sin mobila enhet som har operativsystemet iOS eller Android, till exempel en smartphone eller surfplatta. Det finns flera applikationer som stöder tekniken. En lista på dessa finns på sfi.se/tillgangligbio Länk till annan webbplats.. De kan även hittas på AppStore eller Google Play med till exempel sökorden "tillgänglig bio" eller "syntolkning".

Applikationerna har olika användargränssnitt, alltså olika utseende, men alla innehåller samtliga aktuella filmer som försetts med syntolkning och uppläst text.

Tekniken som möjliggör detta kallas mönsterpassningsteknik och fungerar så att din smartphone lyssnar på biografhögtalarnas ljud med sin mikrofon, och kan genom en i förväg förutbestämd mönsterpassningsfil känna igen vilken film du ser och hur långt filmen har hunnit spela. Därefter kan den starta uppspelning av syntolkning eller talande textremsa som du lyssnar på i dina egna medhavda hörlurar.

Observera att tekniken inte är kopplad till biografen och endast fungerar ihop med filmer som stöder Tillgänglig bio genom särskilda ljudspår.

Så gör du, steg för steg

Observera! Steg 1 till 3 skall göras innan filmvisningen och inte i biosalongen:

1. Ladda ner appen från App Store eller Google Play
Förtydligande: Det finns flera olika appar som stöder tekniken. Sök på till exempel "tillgänglig bio" eller "syntolkning". En komplett lista över kompatibla appar hittar du på sfi.se/tillgangligbio Länk till annan webbplats.

2. Öppna appen i din mobil/surfplatta, välj korrekt filmtitel i listan och välj att ladda ner ljudfil

3. Klicka på det nedladdade ljudet och välj syntolkning och/eller uppläst text.
Förtydligande: Ljudet kan innehålla både syntolkning och uppläst svensk text. Det betyder att biobesökaren kan välja en av dessa - eller båda. Observera! Steg 4-5 görs när du sitter i biosalongen:

4. Sätt din Smartphone i flygplansläge och ta på lurarna.
Förtydligande: Anledningen till att man ska aktivera flygplansläge är för att inte störa andra i biosalongen med inkommande samtal till sin mobila enhet, och dessutom koppla in sina hörlurar så att inget ljud kan höras utanför den mobila enheten.

5. När filmen börjar, starta uppspelningen.
Detta görs när man satt sig tillrätta i biosalongen, antingen precis innan eller när filmen just börjat. Din smartphone kommer lyssna av filmljudet och synkronisera det med syntolkningsspåret och/eller den intalade textremsan.

Mer information finns på sfi.se/tillgangligbio Länk till annan webbplats.

Röda Kvarn är tillgänglighetsinventerad. Salongen är utrustad med hörslinga, handikapptoalett samt fyra platser för rullstolar. Tillgänglighetsinventering Länk till annan webbplats.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Tillgänglig bio

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol