Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Information om skolbio

Här hittar du information om hur du bokar in dig på skolbio, biljettpriset, kontaktuppgifter med mera.

Information om Skolbio och corona-viruset

2022-02-07: Den 9 februari 2022 hävs samtliga restriktioner som omfattar Röda Kvarns verksamhet. Detta innebär att det inte längre finns några krav på avståndshållande, publikbegränsningar eller vaccinationsbeviskontroll. Gäller tills vidare.

Har du några frågor, vänligen maila rodakvarn@boras.se

Om skolbio

Målet med skolbion på Röda Kvarn är att alla elever ska ges möjlighet att se kvalitetsfilm på en riktig biograf under skoltid. Skolbion kan både berika och underlätta undervisningen i skolan. Att se film tillsammans är ett oslagbart sätt att levandegöra teman och problemställningar på ett sätt som eleverna själva förstår och kan ta till sig.

Film väcker lust till lärande. Den gemensamma filmupplevelsen på bio är så som filmen är avsedd att ses och fungerar som utgångspunkt för samtal, skapar nyfikenhet och ger impulser till fortsatt kunskapssökande. Filmen kan levandegöra det förflutna, spegla vår samtid och skapa identifikation med människor i olika länder, kulturer och livssituationer. Att gå på bio på skoltid är ett sätt att lära nästa generation att upptäcka biografen som mötesplats och låta eleverna uppleva en bred och konstnärligt givande repertoar som de sällan eller aldrig skulle hitta till på egen hand. Men också att lära sig se kommer­siella filmer ur nya perspektiv. Skolbio väcker intresset för film som konstart och massmedium.

Rörliga bilder i olika former omger oss dagligen. Det krävs både vana och kunskap för att förstå och hantera dem. Det är därför angeläget att ge våra elever möjligheten att lära sig se och tolka bilder och se skillnaderna i olika budskap: reklam, nyhetsinformation, fiktiva filmer etc. Film är ett språk och kan med fördel användas i olika ämnen, från svenska till historia, språk, bild och samhällskunskap. Att prata kring svåra ämnen kan vara lättare om man delar en filmupplevelse tillsammans.

Visningstider

Skolbiofilmerna visas måndag till onsdag klockan 9.30 och 12.00 samt torsdag klockan 09.30, om inget annat anges.

Insläpp

Sker cirka 10 minuter före föreställningens start. Observera att dörrarna till foajén är låsta fram tills dess att insläppet börjar.

Priser

10 kronor för förskolan/grundskolan och 20 kronor för gymnasiet per person, elever såväl som lärare. Avgifterna internfaktureras.

Bokning av skolbiofilmer

Du bokar plats för dig och dina elever genom att kontakta oss senast två vardagar innan aktuell föreställning.

Filmerna bokas direkt via hemsidan, mail eller telefon 033-35 35 05. Vid telefonbokning får du bekräftelse direkt. Vid bokning via mail eller hemsida får du bekräftelse via mail eller post/internpost på om du och dina elever fått plats. OBS! Ta med bekräftelsen till föreställningen.

Om bokningen: Avgifterna internfaktureras. Därför behöver vi ansvarskod, YY kod, skola, kontaktperson/ansvarig lärare samt antal elever och lärare som ska se filmen (saknar du ansvarskod eller YY kod så fråga din rektor eller ekonom). Vid bokning får du bekräftelse (ta med denna till visningen). Observera! Återbud skall lämnas senast två vardagar före bokad filmföreställning, i annat fall debiteras skolan för bokningen. Vid visningar med färre än 15 bokade personer kan visningen komma att ställas in/flyttas. Vi meddelar dig då detta i så god tid som möjligt.

Kontakt

Bokningsfrågor: Kulturhusets reception, 033-35 35 05
Biografmaskinist på plats under visning: Henrik Holmgren, 076-888 70 42
Verksamhetsansvarig: Mats T Olsson, 076-888 57 05

Salongen

Röda Kvarn rymmer 252 platser + fyra platser för rullstolar. När du bokar en skolbiovisning är det därför viktigt att du anger om någon av dina besökare är rullstolsburen. Vid visningar med färre än 15 bokade personer ställs visningen in. Salongen är utrustad med hörslinga och handikapptoalett. På grund av platsbrist ber vi er att inte ta med några barnvagnar till skolbiovisningarna. För att säkerställa fria utrymningsvägar kan ni i annat fall bli anmodade att parkera dessa utanför biografen.

Trivselregler, för allas trevnad

  • Skolbio är lektionstid och samma regler gäller på Röda Kvarn som i klassrummet.
  • Varje lärare ansvarar för sina elever och att hänsyn visas för andra besökande klasser.
  • Mobiltelefoner skall vara avstängda.
  • Det är helt okej att reagera på filmen! Men gör det med hänsyn och respekt för dina medbesökare i salongen.

Filmhandledningar

Bland annat Svenska Filminstitutet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. publicerar mycket bra och användbart material för många av skolbiofilmerna vi visar. De finns som klickbar länk under respektive film på sidan med aktuella filmer»

Frågor och synpunkter

Du är alltid välkommen att höra av Dig med förslag på filmer och teman eller med synpunkter på skolbion. Vill du ingå i referensgruppen för Skolbiofrågor? Kontakta veksamhetsansvarig Mats T Olsson på mats.olsson@boras.se.

"Klassens filmval"

Vill din klass välja en film till nästa termin? Hör av er till skolbio@boras.se.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Information om skolbio

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender