Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Art of Spectra på Borås Konstbiennal

De senaste åren har Art of Spectra haft en intensiv turnéperiod nationellt och internationellt och det är med stor glädje Borås Stad välkomnar dem till årets Konstbiennal!

Laces Creations, Foto:

Art of Spectra, foto av Fredrik Altinell


Danskompaniet Art of Spectra presenterar INNER FIELDS, resultatet av deras tid som Artist in Residence i Borås våren 2021. Verket är skapat särskilt för Borås Konstbiennal, och vid residenset under våren har Art of Spectra utforskat teman kring närhet och avstånd, tid och rum. Den 2 juni presenterar de sitt arbete på DoTank Center.

INNER FIELDS är ett kortare, platsspecifikt verk som vuxit fram i relation till platsen DOTANK Center, Högskolan i Borås innovationsplattform. Verket är skapat av koreografen och kompositören Peter Svenzon. Med honom är dansarna Ulriqa Fernqvist, Harlan Rust och trumpetaren Staffan Svensson.

Art of Spectra har alltid bearbetat det allmänmänskliga, och i INNER FIELDS undersöker de spänningen som uppstår mellan dansarna på den begränsade ytan. Verket skapas i interaktion med rummet, där dansen samspelar med musik och videoprojektioner.

Art of Spectras kärna är samarbetet mellan de mångfasetterade artisterna Ulriqa Fernqvist och Peter Svenzon. De skapar tillsammans ett spelrum där uttrycksformer som dans, teater, musik, video- och bildkonst förenas i ett närmast filmiskt flöde.

Konceptuellt och visuellt är Art of Spectras produktion besläktat med 1960-talets experimentella uttryck med referenser som Robert Ashley, Johan Cage och Yvonne Rainer. Ständigt närvarande är också hiphopkulturen, där Peter Svenzon har sina rötter. Koreografiskt samsas breakdancen med den klassiska och moderna dansen. Dessa uttryck, tillsammans med influenser från martial arts och Svenzons specialkomponerade musik, skapar en ny dimension till 60-talets radikalism. De alternativa scenerna och det subkulturella tilltalet knyts samman och får mening i en ny, samtida kontext.

Sedan starten 1998 har Peter Svenzon skapat nästan 40 verk för Art of Spectra. Parallellt har han komponerat musik för både Art of Spectra och andra artister. 2013 prisades han med ett tioårigt stipendium från Konstnärsnämnden för sitt arbete.

Den 2 juni presenteras INNER FIELDS på DOTANK Center, inne på Textile Fashion Center på Simonsland. Vänligen se aktuellt program i Borås Stads evenemangskalender för mer information. Observera att tiderna för föreställningen kan påverkas av nya allmänna riktlinjer och restriktioner med anledning av pandemin covid-19.

Läs mer om Art of Spectra Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Residenset är en del av Västra Götalandsregionens satsning Danslyftet där Borås Stad medverkar.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Art of Spectra på Borås Konstbiennal

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol