Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Laces Creations på Hässlehuset

Under våren 2021 var Laces Creations Artist in Residence i Borås, närmare bestämt på mötesplatsen Hässlehuset. Pandemin förhindrade dem att vara på plats – istället skapade gruppen en minifilmserie på temat mikroaggressioner.

Här nedan kan du se resultatet av Laces Creations Residens. De tre filmerna publiceras under tre dagar, 15-17 november, kl 12!


Intervju med Laces Creations under residensperioden i Borås

Frågor om kultur, rasism och kolonialismens effekter är ständigt närvarande i danskollektivet Laces Creations skapande. Gruppen startade redan 2009 av fyra tjejer med passion för danser från olika delar av världen. Idag är dessa fyra Sahar Taklimi, Cinthya Medina, Salem Yohannes och Karolina Carlsson. De är alla lärare på dansskolan Twisted Feet Academy i Göteborg, där de skolar en ny generation av dansare.

Laces Creations, Foto:

Sahar, Salem, Karolina och Cinthya. Tillsammans med ett trettiotal unga dansare utgör de föreningen och kollektivet Laces Creations.


Den ”osynliga” rasismen

Under residenset har de arbetat med temat mikroaggressioner – en typ av rasism som ofta förblir osynlig för utomstående, men som har stor påverkan på den som blir utsatt. Mikroaggressionen är en handling som gör en person till ”den andre”.

När man hela tiden får frågor som antyder att man inte hör till, och får sin identitet ifrågasatt, kan det leda till utanförskap. Karolina:

De är som myggbett – lätt med ett par, men jobbigare ju fler de blir. Handlingen görs kanske inte med avsikt att skada, men trots intentionen blir det konsekvenser för den som blir utsatt.

Inom danskollektivet har det tagit mycket tid att utforska ämnet. Cinthya:

Alla har fått prata och tycka, men också fått perspektiv på sina egna privilegier. Det har varit många personliga historier, och det är svårt att smalna ner det. Ingen historia är mer eller mindre viktig än den andra, men vi kan inte göra en 3–dagarsvideo, utan ska skildra problematiken i ett kort verk. Vi har röstat mycket i gruppen, så att alla känner att vi berättar vår historia.

Ibland har det varit lättare att berätta om vad ens föräldrarna har varit utsatta för, och även att se hur det kan gå snett för andra unga vars föräldrar varit utsatta. Att de inte får samma tilltro till systemet. Att situationerna ofta är subtila gör det svårt att skildra för någon som inte själv varit utsatta. Karolina:

Vissa kommer se och förstå, och så finns det vissa som inte kan förstå, och det är dem som vi vill nå. Vi har landat mer i att skildra att någon berättar om sina erfarenheter, än att skildra fenomenet utifrån för att komma åt upplevelsen. Vi vill att folk ska lyssna och ta till sig utan att bli defensiva. Om man blir defensiv så tar man inte till sig.

Det är svårt med mikroaggressioner, för utifrån kan det betraktas som snällhet eller komplimanger att till exempel uttala sig om någons utseende eller att ta på någons hår.

Ansvar och privilegier i en globaliserad dansvärld

Laces Creations brukade tidigare referera till sin dansstil som Afro Carribean Fusion, men idag är kollektivet noggranna med att lyfta varje enskild stil som döljer sig bakom begreppet. Samlingsbegrepp kan tendera att dölja de egentliga stilarna och deras ursprung – som i det här fallet är danser från helt olika kontinenter och kulturella sammanhang. Karolina och Sahar dansar Dancehall (Jamaica), och Cinthya och Salem dansar bland annat Konto (Nigeria), Azonto (Ghana), Coupé Décalé (Elfenbenskusten), N’dombolo (Kongo) och Afrohouse (Angola). När de dansar tillsammans kombineras stilarna i samma koreografi.

Frågor kring ansvar och privilegier återkommer ofta i samtalet med Laces Creations. Deras arbete består inte bara av dans, utan också att fundera på vad det innebär att gå in i olika kulturer och uttryck som gäst. Detta innebär att försöka sätta sig in i hur de sammanhang som danserna uppstod i har påverkats av kolonialism och sociala orättvisor - och att medvetandegöra bakgrunden till dagens situation.

Laces Creations, Foto:

Idag är Laces Creations både ett danskollektiv och en förening, som samlar en ny generation av dansare.


Deras utforskande har inneburit många studietimmar, och resor till Jamaica och Nigeria för att möta danserna och deras upphovspersoner i sitt ursprungliga sammanhang. För sina elever förespråkar de att närma sig danserna med respekt och kunskap. Det innebär också att skapa sig förståelse om ämnen som diskriminering, rasism och att bli medveten om sina egna privilegier och ansvar i förhållande till de dansare som skapat det som de själva använder sig av. Att sätta sig självt på den kartan som dansen ritat upp över världen, och förstå de förhållanden som dansare på andra platser lever i.

De betonar att de här danserna är skapade i en vardag, som skiljer sig från den vi har i Sverige. När Sahar och Karolina åkte till Jamaica väcktes många tankar och känslor kring privilegier, och funderingar på de olika inställningar som människor har till livet på olika platser i världen. Sahar:

I Sverige får vi får betalt för att gå i skolan, har mat och tak över huvudet. På Jamaica är det inte en självklarhet. Jag kan ta mig hela vägen från Sverige till Kingston och gå på dancehallfester medan en lokal dansare kanske inte ens har busspengar att ta sig in till city. Det som du gör som dansare på natten till 5–6 på morgonen på Jamaica, på ett dansgolv av grus, kan ibland vara den enda inkomstkälla du har, det enda som ger ditt barn lunchpengar när de går till skolan på morgonen.

Laces Creations har en bestämd ambition ge tillbaka till dem som levt och format danserna. Ett sätt är att bygga upp ett medvetet danscommunity som förstår och har kännedom om de personer och sammanhang som varit upphovet till dansen. Medvetna lokala communityn ger också plattformar dit dansare från de olika platserna kan bjudas in och få lära ut danserna direkt, utan mellanhänder.

Under försommaren kommer Laces Creations att erbjuda digitala dansworkshops för Kulturskolans elever och för unga på Hässleholmen. Till hösten blir filmen från residenset färdig, och då hoppas Kulturhuset kunna välkomna Laces Creations till Borås – på ett riktigt besök.

Laces Creations på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Residenset är en del av Västra Götalandsregionens satsning Danslyftet där Borås Stad medverkar.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Laces Creations på Hässlehuset

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender