Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

En snabb slant - kulturbidrag för unga

Är du mellan 13 och 26 år och har en konstnärlig eller kulturell projektidé som du skulle vilja förverkliga? Kul! Då är En snabb slant just för dig. En snabb slant är ett kulturbidrag som ska uppmuntra dig som vill driva egna kulturprojekt och sätta din egen prägel på stadens kulturliv.

En snabb slant är ett engångsbelopp, alltså inget kontinuerligt verksamhetsstöd. Det ska ej gå till lön eller uppehälle. Alla samverkansparter ska redovisas. För ett givet projekt går det att söka antingen En snabb slant eller Projekt-/arrangemangsbidrag, som är en annan av Kulturnämndens stödformer. För stöd och hjälp inför ditt projekt finns handledning att få från Kulturförvaltningens kultursekreterare unga.

Vem kan söka?

 • Unga mellan 13 och 26 år
 • Både enskilda och föreningar
 • Sökanden ska vara skriven i Borås stad

Alla mellan 13 och 26 år som är folkbokförda i Borås Stad kan söka En snabb slant. Även föreningar kan söka. Om du är under 18 år krävs målsmans underskrift på din ansökan.

 För vad kan man söka?

 • Publika projekt
 • Eget skapande (om det riktas till någon form av publik)
 • Arrangörsskap

Projektet ska ha en konstnärlig eller kulturell karaktär.

En snabb slant kan sökas för konst- och kulturprojekt. Det kan till exempel vara en konsert, en konst- eller fotoutställning, en debattkväll, en teaterföreställning, ett dansuppträdande, ett LAN, en filmvisning, poetry slam, en skrivarverkstad eller en workshop av något slag. Om du gör ett konstnärligt projekt där du skapar själv ska det tillgängliggöras för en publik på något vis.

Om du är osäker på om din projektidé är av sådant slag att det kan få En snabb slant är du välkommen att kontakta oss för att diskutera vad som är möjligt!

Vad kan man inte söka för?

 • Projekt som initieras och drivs av vuxen
 • Projekt där alkohol serveras
 • Projekt som strider mot de övergripande riktlinjeröppnas i nytt fönster som Kulturnämnden tillämpar
 • Gymnasieskolans gymnasiearbeten
 • Välgörenhet

För att kunna få kulturbidrag krävs att projektet är öppet för allmänheten, det vill säga att det inte bara arrangeras för en sluten grupp eller för enskilda personer. Projektet får inte vara där alkohol serveras eller vara en del av gymnasieskolans gymnasiearbete och pengarna får heller inte gå till lön, uppehälle eller välgörenhet.

 Hur mycket kan man söka?

 • Det går att söka max 7000 kronor

Ansökan

I E-tjänsten som du hittar längst upp på sidan fyller du i dina person- och bankuppgifter. Därtill skriver du en beskrivning av din projektidé och en enklare budget som visar vilka kostnader och intäkter du uppskattar att projektet kommer att ha. Det är även viktigt att du fyller i vilka dina eventuella samarbetspartners är, till exempel om du samarbetar med en fritidsgård, en organisation eller om du har sponsorer. Om du är under 18 är det din målsman/vårdnadshavare som loggar in på E-tjänsten med sin E-legitimation och signerar ansökan.

En snabb slant kan du söka löpande, det vill säga att det inte finns några tidsgränser för när du kan söka. Du kan dock bara beviljas bidraget högst tre gånger per år. Vi handlägger ansökningarna så snabbt vi kan, men var gärna ute i så god tid som möjligt för att vara säker på att du får pengarna lagom till ditt planerade projekt.

Redovisning

Senast sex veckor efter att du har genomfört projektet måste du lämna in en kort redovisning till Kulturförvaltningen. I den ska stå projektets inkomster och utgifter, samt hur projektet genomfördes. Några frågor som du kan utgå ifrån är:

 • Hur genomförde du projektet och gick det som du hade planerat?
 • Vad spenderade du pengarna på?
 • Drog projektet in några pengar och hur mycket i så fall?

Så här går det till:

 • När din ansökan kommit in handlägger vi den så snart som möjligt. Om vi behöver mer information av dig hör vi av oss till dig via E-tjänsten eller E-post.
 • Svaret på din ansökan kommer via E-tjänsten.
 • Pengarna betalas ut så snart som möjligt till kontot som du angivit i ansökan.
 • Senast sex veckor efter projektet är avslutat lämnar du in redovisningen till Kulturförvaltningen. Redovisningen lämnar du genom att logga in i E-tjänsten och fylla i fliken Redovisning.

Hör gärna av dig!

Har du frågor eller funderingar om En snabb slant eller hur du ansöker? Hör gärna av dig till Emma Gerdien, som är kultursekreterare för unga. Kontaktuppgifter hittar du nedan under Kontakt.

KulturUngdom

Det finns också stöd att få från KulturUngdomlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, som är en förening med regionalt uppdrag att stötta ung kultur i Västra Götalandsregionen. De har bidraget K-pengar, som tillsammans med En snabb slant kan möjliggöra större projekt med större budget. Läs mer: K-pengar. länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad: 2020-06-26 12.25

Ändrad av:

Dela sidan: En snabb slant - kulturbidrag för unga

g q n C