Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

En snabb slant - kulturbidrag för unga

Är du mellan 13 och 26 år och har en konstnärlig eller kulturell projektidé som du skulle vilja förverkliga? Kul! En snabb slant är ett kulturbidrag för dig som vill driva egna kulturprojekt och sätta din egen prägel på stadens kulturliv. En snabb slant är ett engångsbelopp och ska inte gå till lön eller uppehälle. Alla samverkansparter i projektet ska redovisas.

För ditt projekt kan du antingen söka En snabb slant eller Projekt-/arrangemangsbidrag, ett annat av Kulturnämndens stödformer. Du kan få stöd och hjälp av Kulturförvaltningens kultursekreterare unga.

Vem kan söka?

 • Unga mellan 13 och 26 år
 • Både enskilda och föreningar
 • Sökanden ska vara skriven i Borås stad

Alla mellan 13 och 26 år som är folkbokförda i Borås Stad kan söka En snabb slant. Även föreningar kan söka. Om du är under 18 år krävs målsmans underskrift på din ansökan.

 För vad kan man söka?

 • Publika projekt
 • Eget skapande (om det riktas till någon form av publik)
 • Arrangörsskap

Projektet ska ha en konstnärlig eller kulturell karaktär. Det kan vara en konsert, en konst eller fotoutställning, en debattkväll, en teaterföreställning, ett dansuppträdande, ett LAN, en filmvisning, poetry slam, en skrivarverkstad eller en workshop av något slag. Gör du ett konstnärligt projekt där du skapar själv ska det tillgängliggöras för en publik på något vis.

Vad kan man inte söka för?

För att kunna få kulturbidrag krävs att projektet är öppet för allmänheten, det vill säga att det inte bara ordnas för en sluten grupp eller för enskilda personer. Projektet får inte vara där alkohol serveras eller vara en del av gymnasieskolans gymnasiearbete. Pengarna får heller inte gå till lön, uppehälle eller välgörenhet.

 Hur mycket kan man söka?

 • Det går att söka max 7 000 kronor

Ansökan

Ansökan skickar du in via E-tjänsten under Självservice. Där fyller du i alla uppgifter och en beskrivning av din projektidé tillsammans med en enklare budget. Fyll även i eventuella samarbetspartners, till exempel en fritidsgård, en organisation eller om du har sponsorer. Är du under 18 år loggar din målsman/vårdnadshavare in med sin e-legitimation och signerar ansökan.

Ansökan sker löpande, det finns inte några tidsgränser för när du kan söka, men kan du kan bara beviljas bidraget högst tre gånger per år. Kulturförvaltningen handlägger ansökningarna så snabbt som möjligt, men var ute i god tid för att vara säker på att du får pengarna i tid för ditt planerade projekt.

Redovisning

Senast sex veckor efter att du har genomfört projektet måste du lämna in en kort redovisning hur projektet genomfördes samt vilka inkomster och utgifter projektet haft. Några frågor som du kan utgå ifrån är:

 • Hur genomförde du projektet och gick det som du hade planerat?
 • Vad spenderade du pengarna på?
 • Fick projektet några inkomster, och hur mycket i så fall?

Så här går det till:

 • När din ansökan kommit in handlägger vi den så snart som möjligt. Behöver vi mer information hör vi av oss till dig via E-tjänsten eller E-post.
 • Svaret på din ansökan kommer på mail, genom E-tjänsten.
 • Pengarna betalas ut så snart som möjligt till kontot som du angivit i ansökan.
 • Senast sex veckor efter projektet är avslutat lämnar du in redovisningen till Kulturförvaltningen. Redovisningen lämnar du genom att logga in i E-tjänsten och fylla i fliken Redovisning.

Hör gärna av dig!

Har du frågor eller funderingar om En snabb slant eller hur du ansöker? Hör gärna av dig till Emma Gerdien, som är kultursekreterare för unga. Kontaktuppgifter hittar du nedan under Kontakt.

KulturUngdom

Det finns också stöd att få från KulturUngdom Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som är en förening med regionalt uppdrag att stötta ung kultur i Västra Götalandsregionen. De har bidraget K-pengar, som tillsammans med En snabb slant kan möjliggöra större projekt med större budget. Läs mer: K pengar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: En snabb slant - kulturbidrag för unga

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol