Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Förintelsens minnesdag

Förintelsens minnesdag den 27 januari 2020 - Barn under förintelsen

Förintelsen minnesdag 2020 i Borås kommer ha barnens perspektiv i fokus. Hur upplevde barn upp till 14 år förföljelserna under Förintelsen och hur har de som vuxna handskats med påtvingande minnesbilder och känslor?

Minnesdagen börjar kl 17 med ljuständning PA Halls terass (Kulturhuset) och fortsätter på Borås Stadsteater. Under kvällen blir det samtal, körsång från Kulturskolans barnkör, musik av Sirocco med skådespelerskan/ sångerskan Sofia Berg-Böhm och gitarristen Patrik Bonnet.

Utställningen ”Jag kom ensam” från Forum för levande historia kommer finnas på PA Halls terrass att titta på. Forum för levande historia uppmärksammar dagen på flera platser i Sverige. Läs mer på deras hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kulturförvaltningen arrangerar Förintelsens minnesdag i samverkan med Judiska Föreningen i Borås, Svenska kyrkan, Sensus, RFSL, Grundskoleförvaltningen, Röda korset, Rädda Barnen sedan 2013.

Förintelsens minnesdag är ett årligt återkommande arrangemang och internationell minnesdag för att hedra förintelsens offer. Det är samma datum som koncentration- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

Förintelsen är ett skrämmande exempel på vad som kan hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv. Cirka sex miljoner judar dog i Förintelsen men också romer och polacker utsattes för folkmord grundade på rasistiska föreställningar. Därutöver förföljde, fängslade och dödade Nazityskland miljontals andra människor, bland annat många funktionshindrade och homosexuella.

jag kom ensam

Judiska flyktingbarn anländer till Göteborgs Centralstation 11 mars 1939. Foto: Kamerareportage/TT

Senast ändrad: 2020-01-06 15.07

Ändrad av:

Dela sidan: Förintelsens minnesdag

g q n C