Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Kvinnorna i Ravensbrück

Teckningar från Ravensbrück

Jadwiga Simon-Pietkiewicz. T.v. Tre kvinnor. T.h. Fyra kvinnor vid ett bord. © Universitetsbiblioteket Lund

Kvinnorna i Ravensbrück 27/1 - 5/3 2019

Hela programmet under minnesdagen

Ravensbrück var det enda koncentrationslägret för kvinnor. Genom att studera detta unika läger kan vi bättre förstå hur skillnader i könsroller och biologi påverkade kvinnors erfarenheter under Förintelsen. Fastän alla led och plågades under Förintelsen hade män och kvinnor olika erfarenheter.

Utställningen berättar om det hårda livet i Ravensbrück, om hur kvinnorna utnyttjades, straffades och dödades. Om de sadistiska kvinnliga vakterna, som också utbildades i lägret. En del av utställningen berättar om den polske lektorn Zygmunt Łakociński, som efter krigsslutet tog initiativet och bildade en arbetsgrupp som skulle dokumentera de f.d. lägerfångarnas upplevelser. Zygmunt Łakociński, var lektor vi Lunds Universitet. Drygt 500 av alla de som räddades till Sverige intervjuades. Intervjuerna finns idag arkiverade på Universitetsbiblioteket i Lund.

Om the Remeber the Women Institute och Rochelle G Saidel: Rochelle Saidel är grundare och verkställande direktör för "Remember the Women Institute", en organisation med säte i New York som stöder kultur- och forskningsprojekt som syftar till att inkludera kvinnor i historien. Särskild vikt läggs vid kvinnor och förintelsen och dess verkningar.

Genom forskning och relaterad verksamhet görs kvinnors historier - ur deras perspektiv - tillgängliga för att integreras i historia och i vårt kollektivt minne. Institutets arbete har påverkat akademisk forskning och publikationer samt populärkultur genom uppmuntran att inkludera hela mänskligheten i historien.

Institutets projekt omfattar forskning om kvinnor och förintelsen, medfinansierar litteratur, skapar utställningar, organisering av paneler vid konferenser och samarbete med individer och andra institut och organisationer för program, filmer och utställningar.

Woman with Burden. Staty i Ravensbrück

Bilden: Will Lammert, minnesstaty Tragende (Woman with Burden), 1959. Tragende betyder "stödja"

Vid fel på sidan kontakta:

Publicerad: 2018-12-13 09.33
Senast ändrad: 2020-09-09 16.21

Dela sidan: Kvinnorna i Ravensbrück

g q n C