Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Uppdragsbeskrivning

Fortfarande ligger denna händelse tillräckligt nära i tiden för att dess överlevande ska kunna vittna om de fasor som hemsökte det judiska folket och miljontals andra offer för nazismen. (Stockholmsdeklarationenlänk till annan webbplats)

I Borås högtidlighåller vi minnet av Förintelsens offer och hedrar dem som stod emot. Borås har ett inkluderande arbetssätt - både när det gäller samarbetsparter men också till själva högtidlighållandet. Minnesdagen i Borås bekräftar mänsklighetens gemensamma strävan efter alla människors rätt till rättvisa och ömsesidig förståelse.

Vår samtid är fortfarande märkt av folkmord, etnisk rensning, rasism, antisemitism och främlingsfientlighet. Tillsammans måste vi hålla sanningen om Förintelsen levande gentemot dem som förnekar den. Därför vill Borås även synliggöra sådana samtida skeenden som ifrågasätter våra mänskliga rättigheter för att undvika att historien upprepar sig.

I Borås är ambitionen att, utöver den traditionella minnesceremonin på Stora scenen, även lyfta fram flera berättelser och erfarenheter av Förintelsen. ​

Sedan 2013 har Kulturförvaltningen fått uppdraget att arrangera minnesdagen. Det har gjorts tillsammans med Judiska Föreningen i Borås, Svenska kyrkan, Sensus, Rädda Barnen, Röda korset, och vid något tillfälle med Romska rådet i Borås samt 2018 tillsammans med RFSL.

Vill ni som förening vara med och bidra till denna dagen är man välkommen att skicka in intresseanmälan med en motivering till marie-louise.weise@boras.se

Senast ändrad: 2020-09-09 16.31

Ändrad av:

Dela sidan: Uppdragsbeskrivning

g q n C