Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Förintelsens minnesdag 2021

Onsdag den 27 januari 17.00-19.30 TEMA: RÖSTER FRÅN FÖRINTELSEN
2021 sändes minnesdagen via Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och i vår Youtube-kanal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Ljutändningsceremoni utanför Kulturhuset innan programmet börjas. Statsministern Stefan Löfven skickar en hälsning till Borås denna viktiga dag. De som inte hade möjlighet att närvara kl 17 då vi tänder ljus tillsammans kan hedra Förintelsens offer genom att tända ett ljus hemma och lägga upp bilden av er ljuständning på väggen på Facebook. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bild på tända ljus
Bilder på Stefan Löfven Bernt Hermele Nina Åkerblom Nielsen med flera

Foto: Bernt Hermele/Cato Lein. Stefan Löfven/Kristian Pohl

Program för minnesdagen


Kl. 16.30
RFSL Sjuhärad arrangerar en gemensam promenad från Magasinsgatan 1 till Kulturhuset.
Alla är välkomna att ansluta sig!

kl. 17.00-17.50 Ljusceremoni på P A Halls terrass, du kan tända ett ljus live i anslutning till utställningarna Historein om Hédi och Livia av Hédi Fried och Stina Wirsén och Överlevarna - Röster från förintelsen av Bernt Hermele och fotografen Cato Lein. Utställningen har kompletterats med tre berättelser ur boken Det tysta arvet berättelser om romer under Förintelsen av Monica Hirsch och Maja Kristina Nylander,

kl. 18.00 Officiell digital ceremoniFacebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Youtube Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tal av statsministern Stefan Löfven och av kommunfullmäktiges ordförande Per-Olof Höög.

Musik: Röster som inte tystats med Nina Åkerblom Nielsen och Stefan Wingefors.
Nina Åkerblom Nielsen är utbildad vid musikhögskolorna i Göteborg och Stockholm. Hon har ägnat en stor del av sin musikaliska bana åt den judiska musiken. Här framträder hon tillsammans med multiinstrumentalisten Stefan Wingefors med sånger på jiddisch komponerade av fångar i gettot i Vilnius och från forna Sovjet.

Förintelsens berättelser - Föredrag med Bernt Hermele
Filosofen Raymond Claude Ferdinand Aron säger om Förintelsen:
”Jag visste men kunde inte tro det. Och eftersom jag inte trodde på det så visste jag ingenting”.
Det finns en fara att reducera historien till en enda berättelse. Vi behöver många berättelser för att vår historia ska vara fullständig. Det gäller i allra högsta grad Förintelsen. Bernt Hermele skriver i boken Överlevarna att det känns tryggt att veta att de inte är de första - eller de sista - att dokumentera Förintelsens berättelser.

Hur var det mänskligt möjligt?
En transport av judar från Düsseldorf till Riga 11 - 17 december 1941.
Förövare och vittne. En föreställning, som ger oss två perspektiv av samma händelser. Med teaterelever från Kulturföreningen Tåget.

Vakten Hauptmann Salitter gestaltas av Michelle Katunar och som vittnet Hilde Sherman ser vi Sally Lievesley. Regi: Maria Havrell. Manus: International School for Holocaust Studie, Yad Vashem.

När rösterna tystnat
Susanne Sznajderman-Rytz, Judiska Föreningen i Borås, introducerar trailern "När rösterna tystnar" som är en dokumentärfilm gjord av Riksorganisationen för fortbildning om Förintelsen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arrangeras av Kulturförvaltningen i samverkan med Judiska Föreningen i Borås, Svenska kyrkan, Sensus, RFSL, Röda korset, Rädda Barnen, Borås romska information och kunskapscenter.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Förintelsens minnesdag 2021

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol